Đedović u Nišu: Za unapređenje energetske efikasnosti ove godine 50 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je u sredu u Nišu da očekuje da gradovi, opštine i ministarstvo na čijem je ona čelu za unapređenje energetske efikanosti utroše ove godine ukupno 50 miliona evra, što će biti dvostruko više u odnosu na 2022. godinu.
energetska efikasnost

Preuzeto sa sajta Biznis

Ona je pozvala građane da se prijave na javne pozive za dodelu subvencija za unapređenje energetske efikasnosti.

Đedovič je kazala da je Nišu do sada 160 domaćinstava dobilo subvencije i realizovalo mere poput zamene stolarije, postavljanja toplotnih pumpi, zamene kotlova i postavljanja izolacije.

Prema njenim rečima, uskoro bi ugovore o dodeli subvencija u Nišu trebalo da potpiše još 170 domaćinstava.

Đedović je obišla Osnovnu školu „Kralj Petar Prvi“ u kojoj su toku radovi na postavljanju nove fasade i zamene stolarije.

„Radovi su bili neophodni jer je škola izgrađena još 1933. godine, a poslednji put je rekonstruisana pre 20 godina“, istakla je Đedović.

Ona je kazala da će nova fasada i stolarija u školi omogućiti smanjenje potrošnje struje za 70 odsto i za još toliko smanjenje emisije štetnih gasova.

Đedović je podsetila da su u toku radovi na unapređenju energetske efikasnosti u školi „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, a da bi sredstva trebalo da budu odobrena i za školu „Stefan Nemanja“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da su za unapređenje energetske efikasnosti škola „Ivan Goran Kovačić“ i „Kralj Petar Prvi“, Grad Niš i Ministarstvo rudarstva i energetike opredelili zajedno 170 miliona dinara.

Kako je najavljeno prilikom obilaska škole „Kralj Petar Prvi“ radovi na jednom krilu te škole trebalo bi da budu završeni do početka nove školske godine, a na drugom krilu do oktobra.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin