Delegacija WWF International-a u poseti Evropskom Amazonu

Ugledna delegacija WWF International-a posetila je samo srce Evropskog Amazona. Taj čaroban svet, utočište za veličanstvene orlove, neuhvatljive crne rode i nežne male čigre, mami ih svojom divljinom.
Evropski Amazon

Preuzeto sa sajta wwfadria.org

Ovo je neokrnjeni raj gde znatiželjne vidre plove elegantno kroz blistave vode, dok vredni dabrovi prave svoja vodena staništa, a zagonetne jesetre vladaju u dubinama reka. U bujnim šumama odjekuje ritmički kadenca rikanja jelena, lisice se tiho šunjaju kroz rastinje, a selice pronalaze utočište tokom svojih napornih putovanja.

Evropski Amazon, često pominjan samo šapatom u tišini koju izaziva očaranost, stoji kao živi svedok harmoničnog spajanja tri moćne reke – Mure, Drave i Dunava. Ovaj rezervat biosfere, koji se prostire kroz pet zemalja i koga UNESCO hvali, i dalje sija sjajem i na svoju drugu godišnjicu.

Odabrana delegacija WWF-a, koju su činili i Džon Haton, izvršni direktor programa u WWF International-u; Stjuart Or, lider prakse za slatke vode; Ejdžej Barai, regionalni direktor za Evropu i Severnu Afriku; i Hari Oosting, direktor za programski kvalitet u Evropi i Severnoj Africi, istražila je srpski segment ovog evropskog raja. Kroz ovaj netaknuti raj vodila ih je Zdenka Mitić, direktorka Turističke organizacije u Somboru i odana ekipa iz WWF-Adrije.

Za gospodina Hatona, čiji su dani obično vezani za kancelariju, ovaj put bio je izuzetan izlazak iz ustaljenih okvira. “Bilo je zaista nekoliko sjajnih dana. Retko izlazim iz kancelarije, a kad to uradim, odvedu me na jedno od najlepših mesta u Evropi, s divnim ljudima, i to je iskustvo koje nikada neću zaboraviti”, primetio je gospodin Haton, razmišljajući o svom boravku u Srbiji. “Ako je ovo ono što WWF-Adria radi na terenu, onda radimo pravu stvar i trebalo bi da smo vrlo, vrlo ponosni na ono što se dešava. I premalo ljudi zna za to, pa ću pomoći da se vest proširi!”

Njihovo putovanje odvelo ih je do grada Sombora, gde ih je dočekao zamenik gradonačelnika, Branislav Svorcan. Ne samo što je Svorcan otkrio bogatu istoriju grada, već je istakao i ogroman značaj očuvanja prirode, posebno ugroženih stabala koja krase Sombor. Sombor je poznat kao “zeleni grad” i gospodin Svorcan je odveo svoje goste da posete voćnjak koji je posađen u saradnji s timom WWF-Adria, kao svedočanstvo njihovom doprinosu planetarnoj akciji Sat za planetu Zemlju. Voćnjak je posađen u saradnji sa OŠ “Dositej Obradović” Sombor, pa je delegaciju ugostio i direktor ove škole, gospodin Vladimir Karanović. 

Njihovo putovanje nastavljeno je do reke Dunav, gde im je u Eko centru “Karapandža” Radmila Šakić Peurača, samostalni referent za zaštitu životne sredine i zaštićeno područje u Javnom preduzeću Vojvodinašume, pružila srdačnu dobrodošlicu. Ovo preduzeće je dugogodišnji partner WWF-Adria i podržalo je WWF u brojnim terenskim poduhvatima tokom protekle decenije. Delegacija je krenula na očaravajuće putovanje duž Bajskog kanala, uranjajući u mozaik projekata očuvanja koji definišu Evropski Amazon, s posebnim fokusom na “Obnovu Evropskog Amazona” pod okriljem Endangered Landscape Programa.

Na kraju su se uputili u Bački Monoštor, srce Evropskog Amazona, gde je lokalna zajednica u organizaciji UG “Podunav” – dugogodišnjeg partnera WWF-a u Srbiji, organizovala šarmantan kulturno-umetnički program, koji su izveli učenici Muzičke škole “Petar Konjović” Sombor, odsek tambura i ŽPS “Kraljice Bodroga”. Dok su uživali u zvuku, uživali su i u simfoniji okusa uz degustaciju ukusnih lokalnih proizvoda.

Delegaciji WWF International-a pridružili su se Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF-Adrije, njena nedavno postavljena direktorka za program očuvanja prirode, Dunja Macoko Drvar, i ostatak seniorskog menadžment tima kao i posvećeni tim iz Srbije. Osim posete Specijalnom prirodnom rezervatu Gornje Podunavlje – neodvojivom delu Evropskog Amazona, gde WWF ima decenijama dugu tradiciju – delegacija je uživala u uzbuđenju finala Svetskog prvenstva u veslanju u Beogradu. Tamo su proslavljali uspehe ne samo osvajača medalja, već i sportista koji su se izborili za svoju kartu za Olimpijadu 2024. godine u Parizu. Predstavnici WWF-a su čestitali Svetskom veslačkom savezu, njihovom globalnom partneru, na fantastičnoj organizaciji Prvenstva 2023. godine.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin