Dobri primeri zaštite životne sredine u 2022. godini

Postoji mnogo razloga za zabrinutost kada je reč o klimatskim i ekološkim krizama, međutim nova otkrića i primeri dobre prakse mogu ponuditi rešenja koja su nam neophodna. Mi vam ovde predstavljamo deset takvih primera.
primeri

Francuska je dala zeleno svetlo za zabranu domaćih letova na kratkim destinacijma. Evropska komisija odobrila je potez kojim će se ukinuti letovi između gradova koji su povezani vozom linijom u trajanju do 2,5 sata. Promene su deo Zakona o klimi iz 2021. godine, a prvi put ih je predložila Francuska Konvencija građana o klimi, koja ima zadatak da pronađe načine za smanjenje emisije ugljenika u zemlji.

Obnovljivi izvori će i ove godine proizvoditi više energije od uglja u SAD. Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA), više od petine sve električne energije do kraja 2022. dolaziće iz hidroenergije, vetra i sunca. To je više od uglja učestvuje sa 20 odsto i nuklearne energije sa 19 odsto. Jedina druga godina koja se to dogodila je 2020. kada je proizvodnja energije bila smanjena zbog pandemije COVID-19.

Naučnici su otkrili da biljke uče svoje potomstvo kako da se prilagode klimatskim promenama. Novo istraživanje sugeriše da biljke mogu preneti klimatsku adaptaciju na svoje potomstvo. Studija objavljena u časopisu Trends in Plant Science otkrila je da se „sećanja“ o tome kako preživeti u našem promenljivom svetu mogu prenositi na buduće generacije biljaka. Naučnici se nadaju da će im ovo otkriće pomoći da shvate kako se „biljke” bori protiv klimatskih promena.

Retka ptica izgubljena za nauku za 140 godina ponovo je otkrivena na Papui Novoj Gvineji. Fazanov golub crnog potiljka poslednji put je primećen pre 140 godina. Uprkos povremenim i nepotvrđenim viđanjima od strane lovaca, smatralo se da je ova životinja izumrla. Međutim, novi snimci koje su naučnici snimili u septembru na Papui Novoj Gvineji otkrili su da golub živi i dalje. Novo otkriće je bilo kao „pronalaženje jednoroga“, kaže ko-vođa ekspedicije Džon Mitermajer.

Jaja se mogu koristiti za filtriranje mikroplastike i soli iz vode, otkriva novo istraživanje. Naučnici sa Univerziteta Prinston otkrili su da bi skromno jaje moglo biti malo verovatan saveznik u borbi protiv plastičnog zagađenja. Prema novom istraživanju, belanca mogu da uklone so i mikroplastiku iz morske vode sa efikasnošću čak i do 99%.

Novi brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će okončati seču šuma u ​​Amazonu nakon što je na izborima u toj zemlji pobedio aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara. Ako se ovo obećanje ispuni moglo bi da smanji krčenje šuma u ​​Amazonu za 89 odsto u narednoj deceniji, prema analizi koju je sproveo Carbon Brief.

Kina planira najveći vetropark na svetu, objekat toliko ogroman da bi mogao da napaja čitavu Norvešku. Čaodžou, grad u kineskoj provinciji Guangdong, otkrio je ambiciozne planove za postrojenje od 43,3 gigavata u Tajvanskom moreuzu. Zbog vetrovitosti na ovoj lokaciji, njegove turbine će moći da rade između 43 odsto i 49 odsto vremena i da proizvode struju za 13 miliona domova.

Vaš burger bi uskoro mogao biti poslužen umotan u pakovanje napravljeno od morskih algi. Istraživači sa Univerziteta Flinders u Australiji udružili su se sa nemačkim proizvođačem biomaterijala kako bi stvorili održivu alternativu plastičnoj ambalaži otpornoj na ulje koja se koristi za pakovanje hrane koja sadrži masti. Biopolimer na bazi morskih algi može se reciklirati kao i papir i može se koristiti za umotavanje masnih hamburgera, pomfrita i drugih sličnih proizvoda.

Naučnici „sanjaju“ masivnu plutajuću solarnu farmu u svemiru. Zvuči kao stvar naučne fantastike, ali Evropu bi jednog dana mogli napajati džinovski plutajući solarni paneli koji kruže oko planete. Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je plan za prikupljanje sunčeve energije u svemiru i njeno slanje nazad na Zemlju. Tehnologija je još uvek u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je izgradnja, probne, 2 km dugačke solarne svemirske farme, koja proizvodi istu količinu energiju kao i nuklearna elektrana.

Hrana za jačanje imuniteta mogla bi biti dobra za naše zdravlje i za planetu. Istraživači su analizirali najčešće preporučenu „hranu za jačanje imuniteta“ na internet pretraživačima. I ispostavilo se da je 83 procenta od 2.556 preporuka zasnovano na biljkama. Takođe su otkrili da bi konzumiranje porcije najčešće preporučene hrane za „jačanje imuniteta“ rezultiralo manjim uticajem na emisije gasova staklene bašte i korišćenje zemljišta, a pored toga predstavljalo bi i manji rizik po zdravlje u poređenju sa manje preporučenom hranom.

Foto: Darkmoon Art na Pixabay

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin