Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kineska kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnici osam lokalnih samouprava potpisali su anekse ugovora u okviru druge faze projekta Čista Srbija.
projekat čista srbija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice, čime je, kako je saopšteno, praktično započeta druga faza pomenutog projekta.

Ukupna vrednost projekata u drugoj fazi iznosi nešto više od 213 miliona evra, a predviđeno je da se ugradi 444 kilometara kanalizacionih cevi. Sledeće godine, kako je najavio ministar Goran Vesić, biti rađena i treća faza projekta koji je ukupno vreadan više od 3,5 milijardi evra.

Da podsetimo, projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture Čista Srbija zvanično je započet u avgustu 2021. godine, kada su potpisani ugovori između Ministarstva, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i predstavnika 14 lokalnih samouprava. Ugovor sa kineskom firmom potpisan je februara 2021.

Prva faza sprovodi se u 16 srpskih gradova i opština

Anekse ugovora o drugoj fazi potpisali su ministar Goran Vesić, direktor kineske kompanije CRBC Jang Dong i predstavnici osam lokalnih samouprava.

Potpisivanju je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo, koja je navela da je Čista Srbija projekat od velikog značaja za razvoj Srbije jer će uticati na poboljšanje životnog standarda i zaštite životne sredine.

Prva faza u 16 srpskih gradova i opština dobro napreduje, a nakon današnjeg potpisivanja počeće druga faza, istakla je ona.

Ministar Vesić je naglasio da će u okviru projekta Čista Srbija ukupno biti izgrađena kanalizacija na 89 lokacija u 73 opštine, 157 postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i pet miliona metara kanalizacionih cevi. Kada se svi poslovi završe približno 2,36 miliona ljudi biće priključeno na kanalizaciju, istakao je Vesić.

Projekat, kako je dodao, pokazuje da saradnja Srbije i Kine obezbeđuje bolji život za građane i predstavlja ostvarenje vizije da se Srbija saobraćajno, infrastrukturno i komunalno uredi.

Predsednik kompanije CRBC Du Fej je iskazao zahvalnost na poverenju ovoj kompaniji i ocenio da je ovaj projekat važan za inicijativu Pojas i put­. CRBC će realizacijom ovog projekta uraditi puno za zaštitu životne sredine i razvoj Srbije, poručio je Fej.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin