EBRD zajmi Srbiji 300 miliona evra za likvidnost EPS-a, reforme u energetici

Evropska banka za obnovu i razvoj je odobrila finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije i reformu energetskog sektora.
reforma energetskog sektora

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali, EBRD-ovi direktori za region Zapadnog Balkana i evropski energetski sektor Mateo Kolanđeli i Gžegož Zjelinski i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević potpisali su u Beogradu ugovore o kreditu od 300 miliona evra i državnim garancijama, za elektroenergetski sektor.

Ovo je dosad drugi po veličini kreditni aranžman te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, u kojoj je do sada investirala 7,9 milijardi evra. Sredstva će biti usmerena EPS-u, „koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim nedostatkom likvidnosti, budući da se uvoze značajne količine električne energije“, saopštio je EBRD. Međutim, naveo je i da su sredstva namenjena i za druge svrhe.

Nedefinisane sume idu u pokretanje aukcija, korporatizaciju EPS-a

„Tim projektom će biti data podrška vladinoj strategiji da dekarbonizuje elektroenergetski sektor, sprovede fazno smanjenje upotrebe uglja na nulu do 2050, razvije regulatorni okvir za otpočinjanje aukcija obnovljive energije i podstakne njihovo pokretanje te da osigura energetsku bezbednost i održivost snabdevanja“, kažu u banci, a slično saopštenje je izdalo i Ministarstvo finansija.

EBRD je naglasio da paketom nije pokrivena proizvodnja uglja i rad termoelektrana koje koriste to gorivo

Inače, mehanizam za održavanje aukcija je završen prošle godine, a u narednih mesec dana se, posle mnogo odlaganja, očekuje javni poziv za projekte vetroelektrana s kvotom od 400 megavata.

EBRD je dodao da će takođe pružiti projektnu tehničku pomoć EPS-u uključujući podršku za razvoj strategije za dekarbonizaciju i akcionog plana; reforme za unapređenje korporativnog upravljanja i kapaciteta vodećeg kadra; implementaciju izveštavanja o klimatskim rizicima u skladu s preporukama međunarodnog tela TCFD; i programe za razvoj korporativnog i ljudskog kapitala, između ostalog putem prekalifikovanja radnika i radnica trenutno zaposlenih u industriji uglja, zatim promovisanja i angažovanja stručnih žena i zapošljavanja ljudi s izuzetnim veštinama.

Mali: Nema više odlaganja transformacije EPS-a

Ministar Mali je ponovio da više neće biti odlaganja profesionalizacije Elektroprivrede Srbije, strateški važnog koraka za celokupan energetski sektor.

U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije i da ga umesto odvodom učinimo pokretačem zelene ekonomske tranzicije zemlje“, rekao je Kolanđeli.

U objavi stoji da nijedan deo paketa nije namenjen za kompanijina postojeća postrojenja za ugalj. Finansiranje je u dve tranše.

Svetska banka takođe odobrila kredite bez podele po stavkama

Svetska banka je prošle sedmice saopštila da je Srbiji odobrila dva kredita od ukupno 219 miliona evra za slične svrhe.

Veća pozajmica, 149,9 miliona, treba da se upotrebi za ojačavanje javnih institucija u ostvarivanju istrajnog, zelenijeg, održivijeg i inkluzivnijeg privrednog rasta uključujući reforme pravnog okvira i prilagođavanje fiskalnog sistema zelenoj agendi, saopštila je ova međunarodna finansijska institucija.

Cilj je da se zelena energetska tranzicija ubrza reformama tržišta energenata tako da EPS-ovo poslovanje postane održivo i da on brže uvodi zelenu energiju, dok istovremeno treba štititi osetljive potrošače energenata, dodala je Svetska banka. Transakcija je pripremljena u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom AFD i razvojnom bankom Nemačke KfW.

Srbija je od Svetske banke obezbedila 219 miliona evra za svoju zelenu agendu i energetsku tranziciju, a sporazum je postignut uz učešće AFD-a i KfW-a

Drugi deo, 69 miliona evra, namenjen je za program jačanja osnovnih funkcija upravljanja javnim finansijama, zatim za omogućavanje energetske tranzicije Srbije i doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pripremljen je sa AFD-om.

Na upit Balkan Green Energy Newsa o sumama po navedenim segmentima i konkretnim projektima, Svetska banka je odgovorila „da se sredstva iz zajma ne odobravaju po specifičnim stavkama, već se odobravaju u skladu sa ostvarenjima na polju izmena politika i ostvarenih rezultata u vezi sa zelenom tranzicijom“.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin