Eko stražin protest prebrojavanja za čist vazduh – korak ka dostizanju kritične mase

Pripadnici ekoloških grupa i drugi građani okupili su se danas po jakoj košavi u parku Bristol u Beogradu na poziv Eko straže.
čist vazduh

Preuzeto: balkangreenenergynews

„Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže okupljenima na Protestu prebrojavanja. Organizatori imaju ambiciju da stvore kritičnu masu zbog koje bi država počela da radi svoj posao u pogledu popravljanja kvaliteta vazduha.

Pripadnici ekoloških grupa i drugi građani okupili su se danas po jakoj košavi u parku Bristol u Beogradu na poziv Eko straže. Zatražili su od državnih vlasti da ne negiraju zagađenost vazduha, da obaveštavaju javnost o epizodama visokih koncentracija opasnih materija i redovno izveštavaju o merama koje preduzimaju da se kvalitet vazduha popravi.

„Nije se rodio taj koji je imun na PM2.5 čestice i druge polutante, niti se obogatio ijedan da ima tehnologiju koja ga od istih čuva. Svi do jednog imamo određene šanse da se od lošeg vazduha razbolimo i umremo pre vremena… Ne moramo se svi voleti. Nećemo se družiti privatno, niti je ovaj protest ičija privatna žurka. Moramo shvatiti da imamo zajednički problem, i zajednički cilj da se zahtevi ispune“, kazao je Bojan Simišić iz Eko straže.

Eko straža: Do kritične mase ćemo doći kad-tad

Skup je nazvan Protest prebrojavanja, budući da su organizatori najavili da će, ukoliko dođe 30.000 ljudi, pozvati pristalice da 10. decembra i svakog narednog vikenda blokiraju mostove u prestonici Srbije. Međutim, skupilo se tek nekih hiljadu građana. Eko straža tvrdi da je na jednom njenom prošlogodišnjem protestu bilo 30.000 ljudi.

„Okupimo se oko ideje da dišemo bezopasan vazduh,“ kazao je Simišić i naveo da ciljani broj može da se postigne „za mesec dana ili godinu ili pet godina“.

Organizatori su saopštili i da pokušavaju da nateraju državu da radi svoj posao, obrazloživši da bi samo poštovanje postojećih propisa spasilo 2.500 života u Srbiji godišnje. „Do kritične mase ćemo doći kad-tad. Ima nas i biće nas sve više“, poručila je Eko straža.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin