„Electric vehicles days“ 8. i 9. septembra na Novosadskom sajmu

8. i 9. septembra na Novosadskom sajmu održaće se manifestacija posvećena elektromobilnosti „Electric vehicles days’’ – EV Days.

Preuzeto: energetskiportal.rs

Foto: Ninamedia

„Electric vehicles days’’ – EV Days, manifestacija posvećena elektromobilnosti koja predstavlja novo globalno tehnološko rešenje transporta ljudi i robe održaće se 8. i 9. septembra na Novosadskom sajmu.

Ove godine, pored panela sa eminetnim stručnjacima iz oblasti energetike i elektromobilnosti i izlagačkog dela, biće obezbeđena testing zona u kojoj će posetioci imati jedinstvenu priliku da isprobaju savremena električna vozila. U dvorištu Novosadskog sajma za testiranje posetiocima će biti dostupni Mercedes EQC, Volkswagen ID.3 i Volvo xc 40 Full charge.

Organizatori manifestacije su kompanija Ninamedija i Fakultet tehničkih nauka, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Novosadskog sajma.

Na današnjoj konferenciji prisutnima su se obratili Andrea Knezy, izvršna direktorka za kongresne aktivnosti Novosadskog sajma, Sanja Miković, direktorka „EV Days’’, i prof. dr Boris Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Sanja Miković je istakla da se prijave za testing zonu vrše u elektronskoj formi na zvaničnom sajtu manifestacije.

„Pored testing zone, u izlagačkom delu posetioci će moći da se upoznaju sa performansama čak 17 različitih električnih, hibridnih i plug-in vozila koje nam dolaze iz najboljih kompanija u automobilskoj industriji: BMW, Mercedes, Hyundai, Volvo, Honda, Porche, Audi i Volkswagen’’, najavila je Miković.

Foto: Ninamedia

U toku trajanja dvodnevne manifestacije „EV Days’’, biće organizovano 6 stručnih panela koji su posvećeni električnim i hibridnim vozilima, razvoju infrastrukture za punjenje tih vozila, kao i izvoru električne energije za punjenje i proizvodnju baterija i softvera. Neke od ključnih diskusija na panelima baviće se energetskom tranzicijom, pozicijom električnih i hibridnih vozila na tržištu, kao i konceptom pametnog grada, istakao je prof. dr Boris Dumnić.

„Uvodno plenarno predavanje održaće prof. Dejan Ilić koji dolazi iz kompanije „Varta“ , jedan od tvoraca litijum-jonske baterije kakvu danas poznajemo i koja se koristi ne samo na električnim i hibridnim vozilima, već i svim onim baterijskim uređajima koje svakodnevno koristimo’’, istakao je Dumnić.

On je podsetio na važan segment ovog događaja, a to je studentsko takmičenje „IEEE 4 Challenge’’, projekat namenjen studentima koji će kroz 4 tematska izazova rešavati probleme sa kojima se susreću inženjeri automobilske industrije.

Domaćin manifestacije „EV Days’’ i ove godine biće Novosadski sajam, koji će 8. i 9. septembra biti mesto sa kojeg će se slati poruke važne za mobilnost građana u 21. veku.

„Nama je čast i zadovoljstvo što smo prepoznati kao mesto za predstavljanje novih dostignuća i kao institucija se trudimo da iz godine u godinu uvodim nove manifestacije i otvaramo nove teme’’, rekla je Andrea Knezy.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane posetioce da dođu na manifestaciju koja ima za cilj da prezentuje odgovarajuće strategije i mere podsticaja za izgradnju punjača na teritoriji Republike Srbije, kao i da postakne da se sama infrastruktura potrebna za napredak elektromobilnost brže razvija kako bi bila dostupna svima.

Ulaz na drugi po redu „EV Days’’ je besplatan.

Izvor: Ninamedia

Foto: energetskiportal.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin