Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

Električni automobili polako osvajaju svet, i osim što su bolji za životnu sredinu od vozila na fosilna goriva, takođe štede novac njihovim vlasnicima jer je gorivo koje koriste jeftinije. Ipak, punjenje električnih vozila nije podjednako povoljno u svim zemljama Evrope.
električni automobili

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Najjeftinije punjenje električnih autmobila trebalo bi da bude u zemljama koje imaju najjeftiniju struju, ali to i nije do kraja tačno.

Analiza sajta Switcher pokazala je da se u vremenu kada električna vozila postaju sve popularnija među vozačima širom Evrope, cena koju njihovi vlasnici plaćaju za punjenje značajno se razlikuje od od toga gde žive, i naravno koji model četvorotočkaša imaju.

Evropski parlament je nedavno odobrio zakon o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u EU od 2035.

Prosečna cena punjenja u Evropi je 11,17 evrocenti, s tim da je najjeftinija Holandija sa 2,74 evrocenta, a najskuplja Danska sa 27,65 evrocenta. Procene govore da su električna vozila više od 70 odsto jeftinija za vožnju od vozila na benzin ili dizel, naravno ova prva su često skuplja u prodaji.

U prošloj godini električni i hibridi automobili činili su 44 odsto novih putničkih automobila u zemljama EU, dok je prodaja potpuno električnih vozila povećana 28 odsto. Inače, u nameri da podstakne prelazak na električna vozila, Evropski parlament je nedavno odobrio zakon o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u EU od 2035.

Holandija, Kipar i Češka uljezi

Najjeftinije države za punjenje električnih automobila su uglavnom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pre svega na Balkanu, sa izuzetkom Holandije. Ona je na vrhu zbog, kako prenosi sajt, izdašnih vladinih energetskih olakšica i finansijske podrške vlasnicima domaćinstava.

Iako imaju jeftinije punjenje, zemlje jugoistočne Evrope imaju niske udele elektrčnih vozila u ukupnom broju vozila, pre svega zbog njihovih visokih cena. Situacija se po ovom pitanju sporo menja, iako sve više zemalja uvodi subvencije, kao što je, na primer, Srbija.

U vremenu inflacije ušteda na gorivu je veoma važna

Najskuplje zemlje za punjenje vozila na struju su bogatije evropske zemlje sa mogo većim brojem ovih četvorotočkaša u poređenju sa centralnom i jugoistočnom Evropom. Izuzetak su samo Kipar i Češka.

Eoin Klark, komercijalni direktor firme Switcher, izjavio je da s obzirom na inflaciju u Evropi ne čudi rast prodaje električnih vozila.

Vožnja ovih automobila je i 70 odsto jeftinija od dizelaša ili benzinaca što je ozbiljna ušteda, istakao je Klark.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin