EU predložila promenu uređenja tržišta električne energije

Revizija ustrojstva tržišta električne energije ima za cilj da pomeri fokus sa kratkoročnih tržišta, podstakne elektrifikaciju i izgradnju elektrana na intermitentne obnovljive izvore te da se zaštite potrošači, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.
eu elektricna energija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Prozjumeri će moći da prodaju višak struje iz svojih krovnih fotonaponskih sistema komšijama i da je razmenjuju s njima.

Energetska kriza se pogoršala po napadu Rusije na Ukrajinu pre godinu dana, sa prelivanjem uzleta cena gasa na veleprodajno tržište električne energije, što je naškodilo potrošačima i dovelo do bankrotstva brojne trgovce tim energentom. Nakon intenzivnih i dugotrajnih pregovora, Evropska komisija je upravo pokrenula diskusiju o promenama Uredbe o tržištu električne energije, Direktive o električnoj energiji i Uredbe o integritetu i transparentnosti veleprodajnog energetskog tržišta (REMIT).

Reforma ustrojstva tržišta električne energije je deo šireg plana za jačanje konkurentnosti evropske industrije i ubrzavanje prelaska na klimatsku neutralnost, saopšteno je.

Simson: Potrošači nisu imali koristi od povećanja udela jeftinije energije iz obnovljivih izvora

„Na mnogo nacionalnih tržišta gotovo da nije bilo instrumenata s dospećem dužim od tri godine. Dominacija kratkoročnog tržišta je pojačala efekte povećanja cena gasa i izazvala je razne probleme tokom krize. To su osetili potrošači. Bili su izloženi veleprodajnim cenama prečesto diktiranim iz elektrana na gas. Nisu mogli imati koristi od povećanja udela jeftinije energije iz obnovljivih izvora“, izjavila je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Računi za energente moraju da se bolje razdvoje od kratkoročnih tržišnih cena

Evropska unija treba da utrostruči svoju stopu uvođenja energana na obnovljive izvore, kazala je i naglasila da će u periodu do 2030. zatrebati mnogo više električne energije da pogoni privredu. Predložene mere su namenjene boljem razdvajanju računa potrošača i kompanija za energente od kratkoročnih tržišnih cena, objasnila je Simson.

Uplate u budžet preko CfD-ova će snižavati račune potrošačima

Komisija hoće da unapredi tržište koje čine ugovori o otkupu struje kako bi podstakla investicije u zelenu energetiku. Jačanje fleksibilnosti elektroenergetskog sistema pomoću sistema za skladištenje i odziva odnosno prilagođavanja na strani potražnje zamišljeno je kao alatka za integrisanje jeftinije električne energije iz obnovljivih izvora i stabilizaciju cena, dodala je.

Izvršno telo EU je saopštilo da će obavezati države članice da subvencije za niskougljenične (čitaj: nuklearne) elektrane i one na obnovljive  izvore uređuju preko ugovora o razlici u ceni (CfD). Ideja je da se ograniče prekomerni prihodi proizvođača energenata i ubrza postepeno napuštanje fosilnog gasa.

Države članice bi uplate u budžet preko CfD-ova, kada su tržišne cene iznad ugovorenih, direktno usmeravale u snižavanje svih računa za električnu energiju.

Tržište električne energije krojeno za potrošače

„Dozvolićemo potrošačima da imaju više od jednog brojila i različite ugovore za napajanje svog električnog vozila i toplotnih pumpi ili pokrivanje vlastite potrošnje. Uvodimo pravo na razmenu energije“, istakla je Simson. Paket uključuje mehanizme za zaštitu ranjivih potrošača.

Potrošači će moći da ulažu u vetroparkove i solarne elektrane kao i da prodaju višak električne energije iz svojih krovnih fotonaponskih sistema komšijama, a ne samo svojem snabdevaču, stoji u nacrtu. Domaćinstvima bi takođe bilo omogućeno da tu struju razmenjuju sa susedima.

Timermans: Obnovljivi izvori su naša karta za energetsku suverenost i okončanje naše ovisnosti o fosilnim gorivima

Predložene mere bi, osim toga, trebalo da povećaju efikasnost kratkoročnih tržišta tako da se učesnicima na tržištu energenata iz obnovljivih izvora pruži više varijanti za trgovanje, piše u inicijativi. Na osnovu iskustava stečenih tokom krize, reformom bi se produžilo takozvano šišanje vršne potražnje odnosno seta mera namenjenih smanjenju potrošnje gasa u sektoru proizvodnje električne energije putem obaranja potražnje za vreme najveće potražnje u toku dana.

„Obnovljiva energija će sve više postajati resurs za evropske građane i industriju. Obnovljivi izvori su naša ulaznica za energetsku suverenost i okončanje naše ovisnosti o fosilnim gorivima. Treba da ažuriramo ustrojstvo svog tržišta da obezbedimo da se ova tranzicija obavi što je pre moguće te da naši potrošači mogu imati koristi od nižih troškova energije iz obnovljivih izvora“, izjavio je izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin