Evropska unija se usaglasila o ograničavanju proizvođača na upotrebu samo jednog tipa punjača

U nameri da se smanji elektronski otpad i pojednostavi upotreba, Evropska unija uvodi zakon koji nalaže upotrebu samo jednog tipa punjača.

U okviru Evropske unije postignut je sporazum o zakonu koji će primorati da svi budući pametni telefoni koji se prodaju u EU, uključujući i iPhone, budu opremljeni univerzalnim USB-C portom za punjenje.  Ova mera će se primenjivati od 2024. godine, a odnosiće se i na druge elektronske uređaje uključujući tablete, digitalne kamere, slušalice, ručne konzole za video igre i e-čitače. Prenosni računari će morati da se pridržavaju pravila za upotrebu jedinstvenog punjača od kasnijeg datuma.

Priprema ovog zakona trajala je skoro jednu deceniju. Zvanično zakon još mora da prođe proceduru u Evropskom parlamentu i savetu, ali se očekuje da će to samo biti formalnost.  

Uvođenje jedinstvenog punjača pokušaj je EU da smanji elektronski otpad i olakša potrošačima upotrebu ovih vrsta uređaja. Zakonodavci se nadaju da u budućnosti telefoni i slični uređaji neće morati da dolaze sa punjačem u kutiji, jer će kupci već imati odgovarajući punjač kod kuće. EU procenjuje da bi zakon mogao da uštedi potrošačima 250 miliona evra godišnje na „nepotrebnoj kupovini punjača“, a da se pri tome smanji oko 11.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Sporazum će imati najveći uticaj na Apple, koji je jedini veliki proizvođač pametnih telefona koji i dalje koristi sopstveni port za punjenje telefona, umesto USB-C. U 2021, Apple je prodao 241 milion iPhone-a širom sveta, od čega je oko 56 miliona prodato u Evropi.

Photo by Marcus Urbenz on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin