Evropski festivali pokazuju napredak u pogledu održivosti

Nedavno istraživanje koje je sprovela neprofitna organizacija A Greener Future otkrilo je da su festivali širom Evrope napravili značajan napredak u poboljšanju svojih praksi održivosti.
muzicki festivali sve odrziviji

Istraživanje je analiziralo različite aspekte kao što su transport, ponuda hrane i pića, upotreba vode, upravljanje otpadom, potrošnja energije i emisije ugljenika na preko 40 evropskih festivala tokom 2023. godine.

Neka značajna dostignuća uključuju porast broja festivala koji zabranjuju plastični pribor za jednokratnu upotrebu, koji se povećao sa 54% u 2022. na 75% u 2023. Takođe je došlo do smanjenja prosečne količine otpada koji se generiše po osobi dnevno, opadajući od 0,75 kg do 0,5 kg. Pored toga, više festivala je prešlo na ponudu isključivo veganskih ili vegetarijanskih opcija, što je dovelo do smanjenja emisija iz hrane u proseku za preko 60% za događaje koji su u potpunosti bez mesa.

Potrošnja vode je porasla i na urbanim i na ruralnim kamp festivalima (sa značajnim porastom na ruralnim). Prosečna potrošnja vode po osobi dnevno porasla je na 26 litara, u odnosu na 19 litara u 2022. Ovaj skok u potrošnji vode mogao bi se pripisati raznim faktorima, ali se poklapa sa najtoplijim zabeleženim letom koje smo iskusili 2023. godine.

Istraživanje je takođe naglasilo da sve veći broj festivala prelazi na obnovljiva goriva kao što je HVO (hidrotretirano biljno ulje), ali je ukazano da ova goriva, iako su obnovljiva, i dalje proizvode emisije i doprinose zagađenju vazduha. Izveštaj je naglasio važnost smanjenja ukupne potrošnje goriva i poboljšanja pristupačnosti i prijemčivosti hibridnih, baterijskih i mrežnih sistema kao ključnih strategija za dekarbonizaciju industrije.

Kako težimo ka postizanju neto nulte emisije, izazovi postaju sve ozbiljniji, praćeni promenljivim i ekstremnim vremenskim uslovima, pa se ključ rešenja problema vid ii u potencijalu za saradnju festivalskih platformi sa drugim sektorima kao što su transport, energija, voda i hrana, od kojih svi prepoznaju važnost cilja zaštite ekosistema.

još jedna dobra vest je da je Evropska unija nedavno uvela zabranu nebiorazgradivih i nerastvorljivih plastičnih šljokica, signalizirajući pomak ka održivijim praksama u ovoj industriji.

Foto: Krists Luhaers, Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin