G20: Ubrzati prelaz na korišćenje čistije energije

Nakon završenog pregovora predstavnika vodećih svetskih ekonomija, grupe G20 na Baliju, zaključak je da će se ubrzati prelazak na čistiju energiju.

Preuzeto sa: biznis.rs

Energetski pregovori grupe G20 na Baliju između predstavnika vodećih svetskih ekonomija završen je u petak, a zaključak je da će se ubrzati prelazak na čistiju energiju.

Na to su se učesnici obavezali, međutim nije bilo zvaničnog sporazuma, dok se predstavnici G20 bore da prevaziđu nesuglasice oko ruske invazije na Ukrajinu.

Cena energije je naglo porasla otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu, a mnoge zapadne zemlje pokušavaju da pronađu alternativne izvore u pokušaju da prekinu veze sa Rusijom, prenosi Businesstimes.

Energetski potresi su izvršili pritisak na globalne napore te je pitanje klimatskih promena i zagađenja otišlo u drugi plan.Domaćin Indonezija je na razgovorima iznela plan u kojem su predstavljeni principi za ubrzavanje „fer“ prelaska na zeleniju energiju. koji su podržale zemlje G20.

Za neobavezujući „Bali Compact“, koji navodi principe za postizanje neto nulte emisije, složile su se sve članice, rekao je indonežanski ministar energetike Arifin Tasrif.

Detalji nisu objavljeni, ali je ministar rekao da plan ima za cilj jačanje nacionalnog energetskog planiranja i implementacije kako bi se poboljšala energetska sigurnost, efikasnost i podstakla ulaganja i finansiranje.

Foto: biznis.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin