Gas i nuklearke nisu izbačeni iz zelene taksonomije EU

Evropski parlament odbacio je zahtev da se ne prihvati predlog Evropske komisije da investicije u prirodni gas i nuklearne elektrane budu klimatski prihvatljive, pa tako skoro da nema više prepreka da „plavi energent“ i nuklearna enegija postanu deo klimatske taksonomije EU. Nevladine organizacije su odmah saopštile da će podneti tužbu protiv Evropske komisije.
Evropski parlament (foto: Evropska unija)

Tekst preuzet sa sajta balkangreenenergynews.com

Cilj klimatske taksonomije EU je usmeravanje privatnih investicija u projekte za postizanje klimatske neutralnosti, kao i suzbijanje prakse lažnog predstavljanja investicija kao zelenih, poznate kao greenwashing. Namera je da se uvedu stroga pravila kako bi se ovaj cilj ostvario.

Evropska komisija je u februaru 2022. predložila da prirodni gas i nuklearna energija budu deo ove taksonomije kao tranziciona goriva u energetskoj tranziciji. Situacija se promenila posle rata u Ukrajini, pa su protivnici ovog predloga, i u Evropskom parlamentu, postali sve glasniji.

Da je izglasana rezolucija u Evropskom parlamentu EK bi morala da povuče ili izmeni predlog.

Tanka većina da gas i nuklearna energija ostanu deo klimatske taksonomije

Glasanje, kako prenose agencije, bilo je veoma tesno jer je od 639 prisutnih poslanika 328 bilo protiv zahteva da se odbaci predlog EK, dok je 278 glasalo za, a tridesetak je bilo uzdržano. Protivnici novih pravila nisu uspeli da obezbede 353 glasa potrebna za većinu u Parlamentu od 705 mesta.

Posle ovog glasanja jedina prepreka da gas i nuklena energija budu deo zelene taksonomije je protivljenje 20 od 27 članica EU, što je malo verovatno, prenosi Reuters.

Inače, rasprava o klimatskoj taksonomiji podelila je zemlje EU. Francuska, koja se oslanja na nuklearke, i Poljska, koja je veliki potrošač uglja, podržavale su prihvatanja gasa i nuklearne energije, dok su Austrija i Luksemburg najavile tužbu za EU ako ovaj predlog bude usvojen.

Sledi tužba protiv Evropske komisije

Nevladine organizacije i pravnici za zaštitu životne sredine, među kojima su WWF, ClientEarth, Greenpeace, najavili su tužbu protiv Evropske komisije zbog usvajanja taksonomije koja nije u skladu sa klimatskim ciljevima dogovorenim Pariskim sporazumom.

Tubiana (Evropska klimatska fondacija): odluka neće spasiti investicije u fosilna goriva da na kraju ne postanu neupotrebljiva imovina

Laurence Tubiana, izvršna direktorka Evropske klimatske fondacije, izjavila je da je sa prirodnim gasom u taksonomiji EU propustila priliku da postavi zlatni standard za održivo finansiranje. Umesto toga, kako je dodala, postavila je opasan presedan, a politika i interesi su pobedili nauku.

Taksonomija EU sada nije u skladu sa sopstvenim početnim ciljem, a to je sprečavanje onoga što se zove greenwashing u finansijskom sistemu.

Tubiana je uverena da ovaj propust neće spasiti investicije u fosilna goriva da na kraju ne postanu neupotrebljiva imovina. Put ka energiji budućnosti je zacrtan, sa Pariskim sporazumom kao kompasom, i u njemu nema prostora za fosilna goriva, naglasila je ona.

Asin (WWF): omogućeno preusmeravanje milijardi investicija koje su potrebne za klimatsku tranziciju

Kako istakla Marta Toporek, advokat u organizaciji ClientEarth, brendiranje fosilnog gasa kao prelaznog i zelenog goriva u taksonomiji je nezakonito jer je u suprotnosti sa ključnim klimatskim zakonodavstvom EU, uključujući Evropski zakon o klimi i samu uredbu o taksonomiji.

Ester Asin, direktor Kancelarije za evropsku politiku organizacije WWF, rekla je da gas i nuklearna energija nisu zeleni, a njihovo označavanje kao takvih je očigledan greenwashing, i to šteti klimi i budućim generacijama.

Lobisti za gas i nuklearnu energiju su dobili džekpot, koji omogućava preusmeravanje milijardi investicija preko potrebnih da se osigura klimatska tranzicija, istakla je Asin.

Foto: Evropski parlament (foto: Evropska unija)

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin