Generalna skupština UN proglasila pristup čistoj životnoj sredini univerzalnim pravom

Sa 161 glasom za i osam uzdržanih, Generalna skupština UN usvojila je u četvrtak istorijsku rezoluciju kojom se pristup čistoj, zdravoj i održivoj životnoj sredini proglašava univerzalnim ljudskim pravom.
Generalna skupština UN

Rezolucija je zasnovana na sličnom tekstu koji je prošle godine usvojio Savet za ljudska prava i koji poziva države, međunarodne organizacije i poslovna preduzeća da pojačaju napore da obezbede zdravo okruženje za sve.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, pozdravio je „istorijsku“ odluku i istakao da ovaj značajan razvoj događaja pokazuje da države članice mogu da se udruže u kolektivnoj borbi protiv trostruke planetarne krize koja obuhvata klimatske promenea, gubitk biodiverziteta i zagađenje. On je takođe dodao da će ova odluka pomoći državama da ubrzaju sprovođenje svojih obaveza i obaveza u vezi sa životnom sredinom i ljudskim pravima.

U tekstu rezolucije, koji su u junu prošle godine prvobitno predstavili Kostarika, Maldivi, Maroko, Slovenija i Švajcarska, a sada kosponzoriralo još preko 100 zemalja, napominje se da je pravo na zdravu životnu sredinu povezano sa postojećim međunarodnim pravom i potvrđuje da je za njegovo promovisanje potrebna potpuna implementacija multilateralnih sporazuma o zaštiti životne sredine.

Takođe prepoznaje se da uticaj klimatskih promena, neodrživo upravljanje i korišćenje prirodnih resursa, zagađenje vazduha, zemlje i vode, neispravno upravljanje hemikalijama i otpadom, i rezultirajući gubitak biodiverziteta ometaju uživanje ovog prava – i da šteta po životnu sredinu ima negativne implikacije, direktne i indirektne, na efektivno uživanje svih ljudskih prava.

Priznavanje prava na zdravu životnu sredinu od strane tela UN, iako nije pravno obavezujuće, što znači da zemlje nemaju zakonsku obavezu da se usaglašavaju, ipak treba da bude katalizator za akciju i da osnaži obične ljude da pozivaju svoje vlade na odgovornost.

Photo by Mario Heller on Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin