GIZ obezbedio subvencije za tri prozjumera u Kragujevcu

U okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, kojeg sprovodi GIZ, biće obezbeđeno sufinansiranje ugradnje fotonaponskih panela na tri porodične kuće u Kragujevcu.
prozjumer

Preuzeto: balkangreenenergynews.com

Nemačka razvojna agencija GIZ pokriva polovinu troškova za kupovinu i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije na tri porodične kuće u Kragujevcu. Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme.

U okviru projekta “Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji”, koji sprovodi GIZ, biće obezbeđeno sufinansiranje ugradnje fotonaponskih panela na tri porodične kuće u Kragujevcu.

GIZ je saopštio da su sufinansiranje dobili oni građani koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom Ministarstva rudarstva i energetike i lokalne samouprave, ali im je podrška izostala jer su bili prekobrojni.

U prostorijama Grada Kragujevca, memorandum o saradnji potpisali su predstavnici GIZ-a, korisnici i dobavljači opreme, koji će sprovesti i instalaterske radove.

Memorandum potvrđuje da će kroz ovaj projekat biti obezbeđeno 50 procenata ukupne vrednosti investicije za instalaciju i ugradnju solarnih panela, naveli su u GIZ-u.

Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji

„Rezultat ovih pilot-projekata biće razvoj standardizovanih tehničkih i finansijskih modela za korišćenje solarnih fotonaponskih sistema u pristupu kupac-proizvođač“, objasnio je Aleksandar Popović iz GIZ-a, koji je predstavio projekat.

Popović je istakao da primeri dobre prakse i vodič za domaćinstva kojeg će GIZ izraditi mogu poslužiti kao smernice za sve koji su zainteresovani da postanu prozjumeri na polju solarne energije.

Očekuje se da će primena i razvoj koncepcije kupaca-proizvođača u Srbiji jačati kao što poslednjih godina raste u svetu, istakli su u GIZ-u.

Ministarstvo rudarstva i eneregetike omogućilo je građanima da za postavljanje solarnih panela dobiju subvencije od 50 procenata. Građani koji se odluče da postanu prozjumeri mogu da ostvare korist iz nezavisnosti od nestabilnog tržišta i cena električne energije, kao i kroz uštedu i doprinos smanjenju emisija i zaštiti životne sredine.

Dodatni benefit je što se zahvaljujući subvenciji, period otplate ukupne investicije ugradnje solarnih panela smanjuje na pola, ističe GIZ.

U okviru projekta, GIZ sprovodi aktivnosti na poboljšanju zakonodavnog, institucionalnog i tehničkog okvira za veću upotrebu održivih energetskih tehnologija u Srbiji.

Foto: balkangreenenergynews.com

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin