Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

Italijanska naftna i gasna kompanija ENI obezbedila je više od 100 miliona evra za ugradnju više od 2.000 brzih punjača za električna vozila u osam članica Evropske unije, među kojima su i Grčka i Slovenija.
električna vozila

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Mreža punjača za električna vozila će, takođe, pokrivati Austriju, Francusku, Italiju, Nemačku, Portugaliju i Španiju, i biće instalirana na glavnim evropskim saobraćajnim koridorima.

ENI-jeva mreža će biti među najvećima u Evropi

Plan je, kako je saopštio ENI, da e-punjači počnu da pružaju usluge do 2025. godine. Kada bude završena, mreža italijanske kompanije biće jedna od najvećih u Evropi. Punjači za e-vozila imaće minimalnu snagu od 150 kV, naveo je ENI.

Sredstva su odobrena ENI-jevoj firmi Be Charge. Od ukupne sume 50 miliona evra je kredit italijanske banke Cassa Depositi e Prestiti (CDP), a 50,4 miliona evra je grant Evropske komisije.

Finansiranje uključuje i grant Evropske komisije

Projekt Be Charge će pružiti podršku građanima Evrope i ohrabriti ih da pune električne automobile i na taj način promovišu elektromobilnost, izjavila je Adina Valean, evropski komesar za transport.

Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026. na 30.000.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin