Nova istraživačka studija, objavljena u časopisu Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, ukazala je da su mnoge hemikalije iz ambalaže hrane prisutne u našim organizmima, što sugeriše da se te hemikalije prenose iz ambalaže u samu hranu. Iako su ove hemikalije prisutne i u drugim proizvodima, ambalaža za hranu predstavlja poseban rizik za ljudsko zdravlje zbog direktne konzumacije kontaminirane hrane. Osim toga, hemikalije iz plastične ambalaže, uključujući i posude za čuvanje hrane, mogu reagovati i prodirati u hranu kada se zagrevaju, na primer u mikrotalasnoj pećnici.
U studiji je analizirano više od 14.000 hemikalija koje dolaze u kontakt s hranom, a za 3,601 naučnici su otkrili da postoji prisustvo hemikalije u ljudskom organizmu. Među njima je bilo i oko 80 hemikalija (jedan od primera je i bisfenol) za koje je definitivno poznato da predstavljaju rizik po zdravlje.
„Mnoge hemikalije koje dolaze u kontakt sa hranom su zabrinjavajuće za ljudsko zdravlje jer imaju svojstva opasnosti kao što su kancerogenost, mutagenost i sposobnost da utiču na potomstvo, zatim svojstva koja remete endokrini sistem, ili imaju potencijal za bioakumulaciju i/ili postojanost u ljudskom organizmu.“ naveli su istraživači u studiji. Sa druge strane, neke hemikalije, poput sintetičkih antioksidanasa, zahtevaju dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo kako izloženost može uticati na ljudsko zdravlje. Nedostajući ili nepotpuni podaci znače da mnoge druge hemikalije mogu predstavljati dodatni rizik za ljudsko zdravlje.
Naučnici iz neprofitne organizacije Food Packaging Forum Foundation razvili su besplatnu on-line bazu podataka o hemikalijama koje dolaze u kontakt sa hranom kako bi ljudi mogli saznati više o njima, kao i kako izloženost može uticati na ljudsko zdravlje.
Jedan od načina da se ograniči izloženost hemikalijama iz ambalaže je skladištenje hrane u metalnim ili staklenim posudama umesto u plastičnim, a stručnjaci takođe preporučuju više informacija i označavanje na ambalaži hrane kako bi se potrošačima pomoglo da izbegnu potencijalno štetne hemikalije.
Foto: Photo by Engin Akyurt