Hidroelektrane na Vrbasu dobile koncesiju za solarnu elektranu

Hidroelektrane na Vrbasu, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), dobile su koncesiju za gradnju solarne elektrane snage 9,26 megavata (MW).
hidroelektrane

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Izgleda da kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana u regionu polako postaje jedno od rešenja za varijabilnost njihove proizvodnje.

Koncesija je dodeljena na period od 50 godina, a projekat će biti realizovan u periodu od tri godine, saopštilo je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „Ada polje“ u Mrkonjić Gradu potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, i Goran Milanović, direktor preduzeća Hidroelektrane na Vrbasu.

Ugovorom o koncesiji definisana je instalisana snaga solarne elektrane od 9,26 MW, dok je procenjena godišnja proizvodnja 11,74 GWh.

Mrkonjić Grad dobiće 95 odsto koncesione naknade

Koncesionar će, u skladu sa ugovorom, nakon izgradnje solarne elektrane, u budžet Republike Srpske, plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 konvertibilnih maraka po kilovat-satu, od čega će 95 odsto sredstava biti usmereno u budžet opštine Mrkonjić Grad.

Takođe, koncesionar je pre potpisivanja ugovora u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od 701.335 konvertibilnih maraka.

Ukupna procenjena vrednost investicije za realizaciju projekta u periodu trajanja koncesije iznosi 23,4 miliona konvertibilnih maraka, saopštilo je Ministarstvo.

Turska i Slovenija već instalirale slične projekte

Kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana je rešenje za varijabilnost oba ova izvora zelene energije, a u regionu koji prati Balkan Green Energy News takva rešenja mogu se naći u Turskoj i Sloveniji.

Pre nekoliko nedelja firma Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) zvanično je otvorila najveću solarnu elektranu u Sloveniji koja zajedno sa hidroelektranom Brežice čini hibridni sistem.

I Hrvatska će uskoro dobiti hibridnu elektranu

Skoro u isto vreme i nemačka kompanija wpd najavila je hibridizaciju svoje vetroelektrane Katuni u Hrvatskoj izgradnjom solarne elektrane.

I Dravske elektrarne Maribor, takođe, su najavile gradnju solarne elektrane snage 30 MW na padinama odvodnih i dovodnih kanala dve svoje hidroelektrane.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin