Hrvatska dobija najveću solarnu elektranu u Evropi

Solarna elektrana nalaziće se na 3,7 miliona kvadratnih metara, odnosno 370 hektara (ha) pogodnog za instaliranje sunčanih elektrana zemljišta na pordučju opštine Proložac.
solarna elektrana

Reč je o ukupno 3,7 miliona kvadratnih metara, odnosno 370 hektara (ha) pogodnog za instaliranje sunčanih elektrana zemljišta na pordučju opštine Proložac. Time bi ovo područje moglo postati jedna od najvećih solarnih elektrana u svetu.

Poređenja radi, verovatno najveća svetska elektrana Enel Group Villanueva u Coahuili u Meksiku ima kapacitet od 2.000 GWh godišnje, a sastoji se od 2,5 miliona solarnih panela i prostire se na 2.400 hektara.

Najveća evropska SE elektrana je Ceclavin u Extramaduri u Španiji koja je snage 328 MW i prostire se, sa svojih 850.000 modula, na 220 hektara. Ta investicija je bila vredna 250 miliona evra, a elektrana obezbeđuje dovoljno struje za gotovo 200.000 domaćinstava.

Iako se nezvanično spekuliše da ima nekoliko evropskih igrača u igri za ovo zemljište, poznato je da već postoji elaborat za SE Proložac investitora VSB Obnovljiva energija Hrvatske koji upravo na tom području planira da izgradi projekat sunčane elektrane snage 11,25 MW i priključne snage 10 MW.

Foto: Karsten Würth na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin