I trgovci i kupci traže kvalitet hrane i domaće poreklo

Na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane kompanija Delez Srbija organizovala stručni panel „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“.
festival hrane

Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju privrede, kao i da je trgovinski lanac Delez samo od početka ove godine otkupio 46.000 tona voća i povrća koje dolazi sa domaćih njiva

Beograd, 29. novembar 2022 – Kako bi se adekvatno odgovorilo na sve veće zahteve kupaca bezbednost i kvalitet proizvoda moraju biti na najvišem nivou, a da bi se to postiglo neophodne su neprestane inovacije i ulaganja u celom lancu snabdevanja od njive, pa sve do trpeze. Ova poruka se čula danas na Beogradskom sajmu, na panelu  „Domaće, sveže i proverenog kvaliteta“, održanom na prvom Maxi Nacionalnom festivalu hrane, koji je organizovala kompanija Delez Srbija.

Na panelu je istaknut značaj domaćih proizvođača i njihovog udela u razvoju srpske privrede. O tome kako trgovci obezbeđuju i garantuju kvalitet proizvoda koje izlažu na rafovima prodavnica, podršci koju država pruža domaćim proizvođačima i ulozi koje industrija trgovine ima u adekvatnoj snabdevenosti tržišta, kao i o najboljim poljoprivrednim praksama u Evropi govorili su Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, NJ. E. Jost Reinces, ambasador Kraljevine Holandije, Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ilija Đekić, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Goran Blanuša, poljoprivredni proizvođač i Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.

Na panelu je ocenjeno da je udeo domaćih poljoprivrednih proizvoda u ukupnom plasmanu sve veći, ali da ima prostora i da se dodatno uvećava jer građani vrednuju domaći kvalitet i poreklo namirnica. Trgovinski lanac Delez Srbija već sarađuje sa više od 200 domaćih proizvođača voća i povrća, i u prvih deset meseci ove godine je od njih otkupljeno čak 46.000 tona voća i povrća.

„Delez Srbija gradi partnerski odnos sa svojim dobavljačima već godinama unazad i u tom procesu rastemo svi zajedno. Sigurni smo da se u Srbiji uzgaja voće i povrće izuzetnog kvaliteta. Namera nam je zato da dodatno povećamo udeo domaćih proizvoda i da uvozimo samo one koji zbog klimatskih uslova  ne uspavaju kod nas. Dobavljači kroz saradnju sa našim lancem i ugovorenu godišnju nabavku znaju da mogu da računaju na siguran plasman svojih proizvoda. Dodatno sa naše strane dobiju  smernice i podršku za usvajanje i primenu visokih standarda kvaliteta i bezbednosti iz oblasti proizvodnje, poput GLOBAL GAP-a, što im je neophodno za izlazak na EU tržište. Ovako ćemo uticati i na njihovu konkurentnost i van granica naše zemlje. Nastavićemo i da uvodimo i razne inovacije, koje ne bi bile moguće bez sinergije privrede i nauke, i zato na tom putu već usko sarađujemo sa brojnim stručnjacima i akreditovanim institucijama, pre svih sa Fakultetom veterinarske medicine i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Ostaćemo kreatori dobre prakse i primer kompanije koja neguje partnerstvo i odgovornost prema zajednici“, rekla je Jelena Pavlović, članica Izvršnog odbora i potpredsednica pravne službe, kvaliteta i održivosti kompanije Delez Srbija.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je važnost da trgovinski lanci prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da dugoročno planiraju povećanje učešća lokalnih proizvoda u nabavci.

„U okolnostima kada se ceo svet suočava sa krizom globalnog lanca snabdevanja na tržištu, mi uspevamo da stabilizujemo cene, obezbedimo kontinuiranu snabdevenost tržišta i sve proizvode za naše građane. Veoma je važno da međunarodni trgovinski lanci, koji na tržište donose najviše standarde u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane, prepoznaju kvalitet domaće proizvodnje i da se najbolji proizvodi iz naše zemlje nalaze na njihovim rafovima“, istakao je ministar Momirović.

Ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinces govorio je o izazovima koje klimatske promene donose sektoru proizvodnje hrane globalno, i prednostima ka okretanju ka lokalnoj proizvodnji.

„Saradnja u industriji poljoprivrede je važan aspekt bilateralnih odnosa Srbije i Holandije. Postoji redovan dugogodišnji kontakt najviših državnih zvaničnika u ovoj oblasti, a svake dve godine se sastaje i Radna grupa koja kroz razgovor dolazi do zajedničkih zaključaka i konkretnih planova za unapređenje odnosa. Holandija je partner Srbiji na njenom putu ka priključenju Evropskoj Uniji, a jedna od oblasti u kojima blisko sarađujemo je i jagodičasto voće gde udruženim snagama pomažemo razvoj sektora i transfer znanja“ istakao je ambasador Reinces.

Igor Grabež ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao da je najbolji put za dalje razvijanje poljoprivrede, kao strateške grane, osvajanje novih tržišta.

“Jedan od načina je još viši stepen prerade, odnosno da manje izvozimo sirovine, a više gotove proizvode, kao što su džem, ajvar, sok od maline. Tako mogu da se osvoje nova tržišta što je svakako prioritet. Naši poljoprivredni proizvođači imaju šta da ponude, naročito kada su u pitanju organski proizvodi”, ocenio je Igor Grabež.

Redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ilija Đekić govorio je o sponi nauke i privrede i o kvalitetu i bezbednosti hrane u Srbiji. Profesor je podsetio da je Univerzitet u Beogradu već šestu godinu zaredom među prvih 100 Univerziteta u svetu u oblasti nauke o hrani, a da Poljoprivredni fakultet u veoma velikoj meri doprinosi tom rezultatu. U skladu sa tim je naglasio da fakultet ima određenu obavezu da svoja naučna saznanja, konkretno iz oblasti bezbednosti hrane, podeli sa svim učesnicima u lancu, što podrazumeva aktivnu saradnju sa proizvođačima, kao i informisanje potrošača o različitim dimenzijama bezbednosti hrane. Kao jednu od inovacija u ovoj oblasti, profesor je pomenuo i koncept „Bez ostataka pesticida“ .

Ovaj projekat je upravo, u saradnji sa kompanijom Delez Srbija, razvijen za primarne proizvođače voća i povrća. Među njima je i najveći poljoprivredni proizvodjač lubenica na Balkanu Goran Blanuša. On se na panelu osvrnuo na prednosti rada sa velikim trgovinskim lancima kao što je Delez. Istakao je da je pionirski projekat u kome je učestvovalo njegovo gazdinstvo omogućio da ovog leta kupci u Maxiju uživaju u lubenicama i dinjama bez ostataka pestcida.

U završnici panela je zaključeno da stub razvoja poljoprivrede predstavljajaju uspešna dugogodišnja partnerstva, poput ovih koja Delez Srbije neguje sa svojim dobavljačima. Takva partnerstva se realizuju kroz podršku, konsalting i svakodnevni rad na unapređenju procesa proizvodnje, kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

Foto: Maxi

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin