Inicijative za energetsku tranziciju u pomorskom saobraćaju

Međunarodna konsultantska kuća specijalizovana za inspekciju, sertifikaciju i inženjering RINA i kompanija Eni, potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju inicijativa za doprinos energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji svojih operacija, posebno u pomorskom saobraćaju.
energetska tranzicija u pomorskom saobraćaju

Preuzeto sa sajta Biznis

Dogovor je fokusiran na korišćenje biogoriva hidrogenizovanog biljnog ulja (HVO) koje proizvodi Eni u svojim biorafinerijama u Veneciji i Geli, navodi se u saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

Partnerstvo obuhvata razvoj inicijativa za logistiku i lanac vrednosti novih energetskih nosača kao što su „plavi“ ili „zeleni“ vodonik i amonijak iz biogenike i usvajanje sertifikovanih metoda za „taksonometrijski“ proračun emisija će generisati.

Prema sporazumu, Eni i RINA će takođe razmotriti sprovođenje eksperimenata i pilot projekata za prikupljanje emisija CO2 na brodu kako bi dodatno doprineli ostvarivanju ciljeva održivosti pomorskog sektora.

Komentarišući najnoviju saradnju, Đuzepe Riči, glavni operativni direktor za Energy Evolution u Eni, rekao je da obe kompanije „mogu dati značajan doprinos dekarbonizaciji pomorskog transporta svojim bogatstvom stručnosti i tehnoloških mogućnosti“.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin