Izabrane najbolje inovacije za uštedu i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i smanjenje zagađenja

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge rešenja koji su stigli kao odgovor na „Izazov za dekarbonizaciju privrede i smanjenje zagađenja životne sredine”.
obnovljivi izvori

Preuzeto: undp.org

Beograd, 23. septembar 2022 – Uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Švajcarske, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge rešenja koji su stigli kao odgovor na „Izazov za dekarbonizaciju privrede i smanjenje zagađenja životne sredine”. Ovaj javni poziv raspisan je u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji” u aprilu ove godine.

Od ukupno  47 pristiglih predloga inovativnih rešenja, stručni žiri je izabrao čak 29 koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja. U prvoj fazi, izabrani timovi će proći obuke iz oblasti kao što su tehnologije za smanjenje zagađenja, priprema planske i tehničke dokumentacije i proces izgradnje infrastrukturnih objekata, poslovno planiranje, kao i pomoć pri izradi specifičnih analiza i slično. Faza pripreme projekata za sufinasiranje počinje krajem septembra 2022. godine i trajaće do februara 2023.

Nakon završetka ove faze, za najbolja rešenja biće obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi. Deo sufinansiranja, u vrednosti od 425.000 evra, biće obezbeđen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o privlačenju dodatnih izvora finansiranja. UNDP će organizovati i dodatno predstavljanje projekata i rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbeđivanja daljih izvora finansiranja.

Na Izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, predstavnici industrija koje su veliki zagađivači i potrošači energije, kao i lokalne samouprave, a predložene su ideje za nove ili unapređene tehnologije koje će dovesti do smanjenja zagađenja životne sredine i emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), efikasnijeg korišćenja resursa u industrijskoj proizvodnji i veće upotrebe obnovljivih izvora energije, poput:

-rešenja za korišćenje solarne energije i proizvodnju energije iz biorazgradivog otpada,

-upotrebe novih tehnoloških rešenja za povećanje energetske efikasnosti,

-rešenja za smanjenje potrošnje energije uz unapređenje i rekonstrukciju komunalne infrastrukture,

-rešenja za smanjenje zagađenja vode i vazduha primenom inovativnih tehnologija.

Realizacija ovih ideja doprineće smanjenju emisija GHG, kao i sprovođenju Zelene agende u Srbiji, a takođe će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe.

Listu odabranih rešenja možete videti na ovom LINKU.

Projekat „EU za Zelenu Agendu u Srbiji” uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom Investicionom bankom EIB-om.

Foto: undp.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin