Jul 2023. je najtopliji mesec ikada, NASA upozorava da nas čekaju još topliji

Juli iza nas je zabeležen kao najtopliji mesec na planeti od 1880. godine, od kada se beleže merenja. Ali, prognoza za 2024. godinu obećava još veće temperature, uz pojavu i jačanje fenomena El Ninja u Pacifičkom okeanu već u prvoj polovini godine, upozoravaju stručnjaci Američke svemirske agencije – NASA.
temperature

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Institut Godard za proučavanje svemira (GISS), koji je deo NASA, je potvrdio da je juli ove godine bio topliji od bilo kog drugog meseca u globalnom temperaturnom zapisu.

Ukupno gledano, jul 2023. godine bio je za 0,24 stepena Celzijusa topliji od bilo kog drugog jula u zapisima NASA-e, i za 1,18 stepeni Celzijusa topliji od prosečnog jula u periodu između 1951. i 1980. godine.

Delovi Južne Amerike, Severne Afrike, Severne Amerike i Antarktičkog poluostrva bili su posebno vrući, doživljavajući velike anomalije i povećanje temperatura od oko 4 stepeni Celzijusa iznad proseka.

Šmit: Nauka je jasna da ovo nije normalno

Ovaj jul nije bio samo topliji od svih prethodnih, već je bio je najtopliji mesec u zapisima, koji sežu unazad do 1880. godine, rekao je direktor GISS-a, Gavin Šmit.

„Nauka je jasna da ovo nije normalno. Uznemirujuće zagrevanje širom sveta pretežno je uzrokovano emisijama gasova staklene bašte koje su prouzrokovane ljudskom aktivnošću,“ istakao je Šmit.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte u kombinaciji sa El Ninjom obaraju temperaturne rekorde

Visoke temperature površine mora i okeana, takođe, su doprinele su rekordnom toplotnom talasu u julu. Analiza NASA-e pokazuje posebno visoke temperature okeana u istočnom tropskom Pacifiku, što je dokaz El Ninja koji je počeo da se razvija u maju 2023. godine.

El Ninjo dovodi do povećanja temperatura usled fluktuacije pravca vetrova i rasta temperature vode Tihog okeana za dva do osam stepeni Celzijusa.

NASA očekuje najveće uticaje El Ninja u februaru, martu i aprilu 2024. godine, pa bi sledeća godina bi mogla da bude još toplija

Fenomeni poput El Ninjo ili La Ninja, koji zagrevaju ili hlade tropski Pacifik, mogu doprineti promeni globalnih temperatura iz godine u godinu. Ali ovi doprinosi obično nisu primetni kada se El Ninjo počne razvijati leti na severnoj hemisferi. NASA očekuje najveće uticaje El Ninja u februaru, martu i aprilu 2024. godine.

Šmit je u izjavi za američke medije istakao da će najveći uticaj El Ninja će se zapravo desiti 2024. godine, tako da NASA očekuje da će sledeća godina biti još toplija.

Globalne temperaturne anomalije za jul 2023. u poređenju sa prosečnom julskom temperaturom od 1951-1980 / Foto: GISS

Trend porasta temperatura konstantan i nastavlja se do 2027.

Rekordan juli za nama nastavlja dugoročni trend zagrevanja uzrokovanog delovanjem ljudi, pretežno emisijama gasova staklene bašte, što je postalo očigledno tokom poslednja četiri decenije, navode u NASA.

Prema podacima ove Agencije, pet najtoplijih prosečnih temperatura za mesec juli od 1880. godine, zabeleženi su u poslednjih pet godina.

U prvoj nedelji jula 2023. čak tri puta je postavljen rekord u prosečnoj globalnoj temperaturi i prvi put je premašeno 17 stepeni Celzijusa.

Naučnici ove rekorde pripisuju posledicama klimatskih promena izazvanih ljudskim aktivnostima, zajedno sa pojavom fenomena El Ninjo u tropskom Pacifiku.

Kao poslednica toga, Svetska meteorološka organizacija (World Meteorological Organization – WMO) je nedavno upozorila da će globalne temperature verovatno dostići nove rekordne nivoe u periodu između 2023. i 2027. godine.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin