Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

Grupa kineskih naučnika uspela je da pretvori slanu vodu u vodonik bez desalinizacije, što bi moglo znatno da unapredi efikasnost u tom sektoru. Da stvar bude zanimljivija, čitav proces je izveden na plutajućoj morskoj platformi uz pomoć energije vetra.
zeleni vodonik

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Raniji pokušaji pravljena vodonika od morske vode zahtevali su njenu prethodnu desalinizaciju. Slana voda je vrlo veliki izazov. Puna je mikroorganizama i čestica koji slabe efikasnost elektrolize i skraćuju životni vek opreme.

Tim naučnika na čelu sa doktorom Sje Hepingom sa Univerziteta u Šendženi i državna kompanija Dongfang Electric Corp. zaslužni su za ovo otkriće. Oni su na moru postavili plutajuću elektroliznu platformu od 63 kvadratna metra koja proizvodi vodonik koristeći energiju vetra.

Pogon je nazvan Dongfu 1. Usidren je u vodama jugoistočne Kine kod obale provincije Fuđen. Može da izdrži visoke talase i jake nalete vetra. Kombinacijom plutajuće vetroelektrane i elektrolizera istraživači su stvorili ekološki prihvatljivo postrojenje u kojem se vodonik proizvodi bez zagađenja.

Prošle godine su Sje i njegov tim objavili naučni članak o procesu, a posle nekoliko meseci i realizovali. U maju je uspešno okončan prvi desetodnevni ciklus, otvarajući perspektivu za proizvodnju vodonika na moru uz napajanje obnovljivom energijom, prenela je državna agencija Xinhua. Projekat je primer primene akademskih dostignuća u industrijalizaciji.

Plutajuća elektrolizna platforma je alternativa ustaljenim rešenjima

Dongfang Electric je obezbedio stabilno snabdevanje električnom energijom iz vetroelektrane na moru tokom testiranja. Pokrenuta turbinom od 10 megavata i opremljena sistemom za skladištenje energije od 28 kilovata, plutajuća elektrolizna platforma je održavala Faradejevu efikasnost proizvodnje vodonika na skoro 100 odsto, rekli su istraživači.

Naučnici su objasnili da sistem ima stopu odbacivanja jona odnosno čistoće zelenog vodonika od preko 99,99 odsto, što je gotovo identično kao u laboratorijskim uslovima.

Bez potrebe za desalinizacijom, platforma nudi isplativu alternativu preovlađujućim metodama industrijske proizvodnje vodonika. Košta samo 11,2 juana odnosno 1,57 dolara po kilogramu. Trenutni  troškovi proizvodnje vodonika iz prirodnog gasa se kreću od 2,81 do 3,37 dolara po kilogramu.

Sje je rekao da će njegov tim nastojati da unapredi svoj postupak. „Uspešno smo integrisali obnovljivu energiju na moru i postigli elektrolizu morske vode bez desalinizacije u okeanu. Naš tim planira da razvije efikasniji sistem za proizvodnju vodonika koji može da izdrži različite smetnje i dovede do njegove industrijalizacije sa globalnim kompanijama“, rekao je.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin