Kinesko-američko klimatsko partnerstvo od vitalnog značaja

Američki izaslanik za klimu Džon Keri (John Kerry) rekao je da Sjedinjene Američke Države i Kina, dva najveća svetska emitera gasova sa efektom staklene bašte, moraju da stvore partnerstvo u borbi protiv klimatskih promena, i da ne dopuste da ih razmimoilaženja po drugim pitanjima ometaju.
klimatske promene

Preuzeto sa sajta Biznis

Bivši američki državni sekretar rekao je da je „nestrpljiv“ da se sastane sa sadašnjim sekretarom Antonijem Blinkenom (Antony Blinken), koji je sada u Pekingu, koji treba da odredi kada će Keri otići u Kinu na razgovore o sprečavanju globalne krize klimatskih promena, piše Reuters.

„Razgovaramo o stvarima za koje se nadamo da će Kina moći da uradi zajedno sa nama. Ovde moramo da stvorimo partnerstvo. Kina i SAD su dva najveća emitera na svetu“, rekao je on.

On je još dodao da nema nekakvih „uslovljavanja“ između pregovora Kine i SAD o klimi i drugim pitanjima.

Kina je prošle godine nakratko prekinula razgovore sa SAD o klimi, bezbednosti i drugim oblastima kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu.

Iako je Kina kasnije nastavila te razgovore, odnosi između dve zemlje ponovo su se pogoršali nakon što je, kako su SAD opisale, kineski špijunski balon preleteo američki vazdušni prostor, zbog čega je Blinken odložio posetu sve do sada.

„Mislim da postoji opšta saglasnost da ne možete dozvoliti da nam klimatske promene prete, a prete trenutno svakom društvu, svakoj zemlji, svakom ljudskom biću, ta se pretnja ne sme dozvoliti da bude uhvaćena u bilateralne razlike, koje su stvarne“, rekao je Keri.

On je izrazio nadu da bi saradnja u oblasti klime mogla da otvori i druge mogućnosti saradnje.

Keri ima niz sastanaka uoči COP28, najnovijeg samita UN o klimi koji će se održati krajem ove godine u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin