Konferencija pod nazivom „Održiva poljoprivreda“

Ambasade nordijskih zemalja u Beogradu (ambasada Norveške, Danske, Finske i Švedske) započele su projekat pod nazivom „Nordijski zeleni projekat - Nordic Green Project“, koji za cilj ima promociju održivog razvoja, obnovljive energije, upravljanja otpadom, reciklažom, bioenergijom i zagađenjem vazduha.
Održiva poljoprivreda

U sklopu ovog projekta planirano je održavanje četiri konferencije- događaja, a prva od njih pod nazivom „Održiva poljoprivreda” biće održana već u utorak, 18. oktobra, u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu sa početkom u 9 časova. Teme ove konferencije biće održiva poljoprivreda, primena najnovijih tehnologija u poljoprivredi, evropske direktive o industrijskim emisijama štetnih gasova u poljoprivredi i druge aktuelne teme.

Događaj će otvoriti NJ.E. Suzane Šajn, danska ambasadorka, i gospodin Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, dok će predavači biti:

• G-din Mladen Petković sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine

• Prof. dr Vitomir Vidović, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet i „Novosadski sajam poljoprivrede – vodeća regionalna izložba poljoprivrede“

• Boris Nadlukač, komercijalni direktor Novosadskog sajma

• Gđa. Lisa Valbom, izvršni direktor Food Nation Denmark

• Gospodin Rikardo Kvađato, ključni ekspert IEDSerbia

Radionice na temu održivosti i razvoja poljoprivrede održaće:

• Gospodin Tom Akelgaard, izvršni direktor Goodvallei-a

• G-din Torben Tornegard Tolsen, Danska akademija za svinje / ACO Funki

Moderator događaja biće gđa Iva Petrović, direktorka Nordijske poslovne alijanse. Završne reči kao i poziv za narednu konferenciju daće norveški ambasador NJ.E. Jern Eugen Jelstad.

Sve četiri konferencije o „zelenim“ temama biće održane u narednih 5 meseci u Novom Sadu, Beogradu, Čačku i Nišu, a nordijske ambasade će biti domaćini po jedne konferencije.

Nordijski zeleni projekat 2022/2023 je inicijativa koju sprovode četiri nordijske zemlje koje predstavljaju ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske u Srbiji. Partnerstvo za održivu poljoprivredu je događaj koji vodi Ambasada Danske u Srbiji u procesu pomoći Srbiji da ubrza sopstvenu zelenu tranziciju i preduzme akciju u vezi sa zelenim inicijativama na regionalnom nivou u Jugoistočnoj Evropi/Zapadnom Balkanu.

Foto: Annie Spratt na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin