Konferencija SEE ENERGY – Connect & Supply

Konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply na temu „Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima“ održaće se sledeće nedelje, 13. i 14. oktobra u konferencijskim salama hotela „Sheraton“ u Novom Sadu.

Preuzeto: energetskiportal

Foto: SEE ENERGY promo

Peta po redu međunarodna investiciona konferencija SEE ENERGY- Connect & Supply na temu „Zapadni Balkan u susret novim energetskim izazovima“ održaće se sledeće nedelje, 13. i 14. oktobra u konferencijskim salama hotela „Sheraton“ u Novom Sadu.

Organizatori, Nacionalna asocijacija za biomasu „SERBIO„, Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD (ReDEWeB fond) i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike i Privredne komore Srbije, tokom dvodnevnog događaja predstaviće stanje, trenutne izazove, te buduće projekte i potencijalna rešenja u budućoj energetskoj tranziciji celog regiona Zapadnog Balkana. (program)

Potpredsednica Vlade R. Srbije i Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović i g. Matteo Colangeli, direktor EBRD banke za Zapadni Balkan svečano će otvoriti dvodnevni događaj sa predstavnicima  i visokim zvanicama Sekreterijata Energetske Zajednice, EU delegacije u Srbije, grada Novog Sada i Ambasade Austrije.

Registracije za hibridnu konferenciju su bez kotizacije i obavezne putem registracionog linka. Broj mesta za fizičko prisustvo je ograničen.

Da li je daljinsko grejanje deo problema ili rešenja?

Prvog dana konferencije, Principal menadžer ReDEWeB fonda u okviru EBRD banke, g. Bojan Bogdanović moderiraće panel OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja u kojem će predstaviti najnovija dostignuća u primeni obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja, projekte koji aktivno učestvuju u smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva (pretežno solarno – termalnih, geotermalnih i toplotnih pumpi), kao i OIE potencijal u Srbiji i u samoj regiji Zapadnog Balkana, kao odličnog tržišta za potencijalne investicije i ulaganja  privatnih investitora.

Cirkularnom ekonomijom do energetske nezavisnosti

Nakon EBRD panela, Cirkularna ekonomija, upravljanje otpadom  i značaj biomase u razvoju nacionalne cirk. ekonomije u moderaciji g. Siniše Mitrovića iz Privredne komore Srbije zauzeće binu u glavnoj sali i predstaviti zakonodavne okvire, nove tehnologije , primere dobre prakse u upravljanju otpadom .
ABB, SCHNEIDER ELECTRIC, SIEMENS, charge&GO – na panelu “Elektromobilnost, izazovi infrastrukture i tehnologije”  drugog dana konferencije, 14.oktobra
Elektromobilnost je značajna karika u energetskoj tranziciji u oblasti transporta, kao i u oblasti ekologije i turizma. Panelu će prisustvovati i aktivno učestvovati Pokrajinski sekretar za privredu i turizam g. Nenad Ivaniševič koji je već najavio da će država davati subvencije turističkim objektima za e-punjače.

Kako do solarnog panela na krovu?

Koji su to zakonodavni i regulatorni okviri, inovacije i tehnologije, koje bi podstakle svakog prozjumera da napravi sopstvenu solarnu elektranu i time uštedi energiju i novac?

Panel “Korišćenje solarne energije kroz pristup KUPAC – PROIZVOĐAČ“ u organizaciji GIZ, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju okupiće sve relevantne institucije u cilju da pojednostave proceduru pristupa, izgradnje i kasnijeg korišćenja električne energije dobijene putem solarnih panela.

Finansiranje sopstvenog zelenog projekta

ProCredit, ERSTE, OTP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo privrede predstaviće sve moguće izvore finansiranja i uslove finansijske podrške od banke i države.

Događaju će prisustvovati i aktivno učestvovati vodeći energetski stručnjaci, regionalni i međunarodni predstavnici državnih institucija, austrijska i srpska privredna komora, predstavnici privatnih i javnih preduzeća, banke i investicioni fondovi, osiguravajuće kuće.

Izvor: SERBIO

Foto: energetskiportal

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin