Lego predstavio kocke namenjene slepim i slabovidim osobama

Jedna od najpopularnijih igračka za male i velike, Lego kocke, predstavile su poseban set koji je namenjen slepim i slabovidim osobama.
lego

Preuzeto sa sajta Advertiser

Kako su saopštili iz Lega, LEGO Braille Bricks posebno su osmišljene kocke sa Brajevom azbukom, namenjene starijima od šest godina, ali i svima onima koji žele da se upoznaju sa Brajevom azbukom, kod kuće.

Za slepu i slabovidu decu, kao i za odrasle, bitno je ako mogu da podele svoje putovanje učenja Brajeve azbuke, sa ljudima koje najviše vole. Za zajednicu slepih, Brajeva azbuka, nije samo opismenjavanje, to je naš ulazak u nezavisnost i uključenost u ovaj svet, a dostupnost LEGO Brailleovih kockica široj javnosti je veliki korak napred u osiguravanju da će više dece uopšte želeti da nauči Brajevu azbuku. A budući da se zasniva na proizvodu koji mnoge porodice već poznaju i vole, ovo je zaista poziv za sve članove porodice da se zabave razvijajući taktilne veštine i upoznajući se s Brajevom azbukom koristeći isti alat, istakla je Martine Abel-Williamson, predsednica Svetskog saveza slepih.

Iako LEGO kocke s Brajevom azbukom postoje već duže vreme, do sad ih je Lego fondacija besplatno delila samo organizacijama specijalizovim za obrazovanje dece sa oštećenjem vida. Pozitivne reakcije dece i njihovih najbližih podstakle su danskog proizvođača igračaka da takve kocke učini dostupne i široj javnosti.

Set se sastoji od 287 kockica u pet boja: bela, žuta, zelena, crvena i plava, koje su u potpunosti kompatibilne s drugim Lego setovima. Izbočine na svakoj kocki raspoređene su tako da odgovaraju brojevima i slovima u brajevom sistemu, sa ispisanom verzijom simbola ili slova.

Set takođe uključuje dve osnovne ploče za nadogradnju i dolazi u pakovanju s brajevim reljefom, a na Legovim internet stranicama dostupna su uputstva kako pričvrstiti i složiti kocke u različite oblike.

Igra ima moć da promeni živote; kada se deca igraju, uče vitalne veštine za ceo život, zato smo bili oduševljeni prijemom koji su LEGO Brailleove kocke naišle u obrazovnim okruženjima. Preplavljeni smo hiljadama zahteva da ih učinimo dostupnim i široj javnosti, pa smo jednostavno znali da to moramo da učinimo!, pojasnio je Rasmus Løgstrup, vodeći dizajner Lego grupe za Lego Brailleove kocke.

Bilo je to fantastično putovanje saradnje s decom, porodicima i stručnjacima iz celog sveta na razvoju proizvoda i online paketa aktivnosti. Naši su partneri takođe bili ključni u savetovanju o tome koje boje treba koristiti za kockice, pakovanje proizvoda i digitalna iskustva kako bismo obezbedili da je to optimizovano za slabovide osobe i osobe sa i gubitkom vida. Znamo da je ovo snažna platforma za društvenu uključenost i jedva čekamo da vidimo kako porodice postaju kreativne i zabavljaju se igrajući se Brajevom azbukom zajedno.

Za sad su setovi dostupni samo u engleskoj i francuskoj verziji, a početkom sledeće godine biće dostupni i u italijanskoj, nemačkoj i španskoj verziji.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin