Lokalni fondovi za razvoj poljoprivede

Osnovni cilj lokalnih fondova je da se poljoprivrednicima omogući realizovanje investicija u razvoj gazdinstava, kao i da se kreira održiv model finansiranja na nivou lokalne samouprave.
poljoprivreda

Preuzeto: divac.com

Fondacija Ana i Vlade Divac je uz podršku USAID projekta „Konkurentna privreda“ pokrenula inovativan projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje poljoprivrednika. U periodu 2020-2022. je pokrenuto 9 fondova nakon čega je projekat dobio i podršku projekta „Velika mala privreda” za osnivanje novih lokalnih fondova u narednim godinama.

Fondacija Ana i Vlade Divac inicirala je osnivanje fondova sa zainteresovnim lokalnim samoupravama i regionalnim razvojnim agencijama. Osnovni cilj lokalnih fondova je da se poljoprivrednicima omogući realizovanje investicija u razvoj gazdinstava, kao i da se kreira održiv model finansiranja na nivou lokalne samouprave. U budućnosti je predviđeno da se ovim fondovima finansiraju i preduzetnici, organizacije i zadruge koje se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda.

Specifičnost ovog inovativnog modela je u zajedničkom ulaganju lokalnih samouprava i Fondacije u fond iz kojeg će se u narednim godinama odobravati podsticajna sredstva za poljoprivrednike.

Korisnici imaju obavezi da iznos sredstva vrate u fond u periodu od tri godine bez učešća ili interesa kako bi nova sredstva kasnije koristili i drugi proizvođači. Cilj projekta je da se pomogne poljoprivrednicima da brzo realizuju investicije u proizvodnju, unaprede svoje poslovanje i tako ostvare veće prinose i obezbede bolje uslove života za svoje porodice. Fondacija Divac je za proteklih 14 godina, donacijama podržala više od 1.400 gazdinstava u Srbiji, a sada je razvijen novi model za održivo finansiranje poljoprivrednika.

Tokom 2020. godine je realizovan pilot projekat u saradnji sa opštinom Čajetina i privrednim društvom „Zlatiborski eko agrar“ gde je formiran prvi ovakav fond u visini od 4.000.000 dinara. Prvih 19 korisnika realizovalo je svoje investicije i unapredilo proizvodnju, a primer dobre prakse prezentovan je brojnim lokalnim samoupravama.

Pripremljen je Priručnik sa detaljnim instrukcijama i potrebnom dokumentacijom za kreiranje novih fondova i procedure potrebne za sprovođenje aktivnosti. Priručnik je dostupan svim zainteresovanim lokalnim samoupravama u Srbiji.
Tokom 2021. godine je formirano četiri fonda u Vranju, Prijepolju, Svrljigu i Ražnju, a tokom 2022. godine su pokrenuti fondovi i u Užicu, Brusu, Dimitrovgradu i Velikom Gradištu u ukupnoj vrednosti od 23.000.000 dinara. Novi fondovi su promovisani među lokalnim poljoprivrednicima i ukupno 103 korisnika realizovalo je svoje investicije. Sve četiri lokalne samouprave u kojima su fondovi osnovani u 2021. godini uspele su da obezbede dodatna sredstva za svoje fondove i raspišu novi ciklus konkursa za poljoprivrednike.

U sprovođenju fondova značajnu ulogu imaju regionalne razvojna agencije i do sada je uspostavljena saradnju sa RRA Zlatibor, RRA Jug, RRA Braničevo, RRA Rasinskog okruga i RRA Pčinjskog okruga.

Primeri dobre prakse pokrenutih fondova doveli su do zainteresovanosti i drugih lokalnih samouprava da formiraju fondove za podršku gazdinstvima zasnovane na principima održivosti i transparentnosti.

Osnivanje 4 nova lokalna fonda planirano je za početak 2023. godine sa ciljem da se poljoprivrednicima na samom početku radne sezone obezbede investicija potrebne za razvoj proizvodnje.

Foto: divac.com

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin