Mostar će izgraditi prvu gradsku solarnu elektranu na Zapadnom Balkanu

Javnom preduzeću Komunalno Mostar je odobrena koncesija za solarni park od čak 50 megavata. Taj projekat bi učinio ovaj grad prvom lokalnom samoupravom sa vlastitom velikom elektranom na obnovljive izvore u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu.
Mostar

Preuzeto sa sajta Balkan Green Energy News

Opštine, gradovi i pokrajine širom Jugoistočne Evrope kao i njihova komunalna preduzeća okreću se sve više energiji iz obnovljivih izvora kako bi smanjili račune. Logičan prvi korak je da postave solarne panele na krovove javnih zgrada. Neke države su lokalnim samoupravama omogućile i da oforme energetske zajednice i zadruge i da u njima učestvuju.

Grad Mostar tako razvija velik solarni projekat, kapaciteta 49,9 megavata, najveći u BiH i na Zapadnom Balkanu. Gradonačelnik Mario Kordić je ranije kazao da će to postrojenje poslužiti za sopstvenu potrošnju električne energije i dodao da će izgradnja početi pre kraja godine.

Komunalno Mostar sprema investiciju u deset pogona jednake veličine

Javno preduzeće Komunalno Mostar, koje je zaduženo za upravljanje otpadom, lokalnim putevima i javnim osvetljenjem, dobilo je koncesiju za solarni park. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odobrila je zahtev krajem jula zajedno sa još šest projekata. Celokupni portfelj je za nominalni kapacitet od 213 megavata.

Komunalno Mostar planira da izgradi deset solarnih elektrana po 4,99 megavata

Hercegovina, čiji je Mostar najveći grad, bogata je potencijalom solarne energije. Ovaj kanton je jedan od deset koji čine Federaciju BiH.

Komunalno Mostar je u februaru podnelo zahtev operatoru prenosnog sistema (TSO) Elektroprenos-Elektroprijenos BiH za uslove priključenja za deset postrojenje od po 4,99 megavata odnosno ukupno 49,9 megavata. Projekat je prvobitno zamišljen kao dvanaest jednakih celina ukupne snage skoro 60 megavata.Lokacija je pored sela Polog na teritoriji grada.

Mostar uspostavlja solarni klaster

Između ostalog, Elektroprenos-Elektroprijenos BiH je objavio da će navedeno preduzeće udružiti projekte sa kompanijama Globalis iz Mostara i IM Sunce iz Čitluka radi dobijanja priključka od 120 megavata za svoj klaster solarnih elektrana.

U poslednjoj rundi, Komunalno Mostar i još tri firme su dobili koncesije na 30 godina, dok je sklapanje ugovora sa dve kompanije odobreno na 25 godina, a sa jednom preostalom na dvadeset. Najveći projekat u grupi pokrenula je Elektroprivreda HZHB – EPHZHB. Sada ima zeleno svetlo za tridesetogodišnji koncesioni ugovor za 150 megavata u Hodovu u opštini Stolac.

Investicija je procenjena na 180 miliona konvertibilnih maraka (92 miliona evra). Vlasti su objavile da je kompanija obavezna da uplati jednokratnu naknadu od 466.000 maraka iliti 238.000 evra. Ceh za Komunalno Mostar je izašao na 90.500 maraka (177.000 evra).

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je saopštila da će koncesioni ugovor sklopiti na trideset godina

Kantonalna vlada je, inače, saopštila da je potpisala ugovore o koncesiji sa četiri kompanije za solarne elektrane od ukupno 30,3 megavata. Jedna od njih, Pozitron, planira da, takođe u Pologu, postavi 25 megavata i administrativno podeli taj kapacitet na šest jedinica.

Treba pomenuti i da je Kanton Sarajevo najavio da će osnovati javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. U Severnoj Makedoniji ima više sličnih lokalnih inicijativa.

Opština Volos u Grčkoj je pre tri godine startovala projekat za dva fotonaponska postrojenja zbirne snage 50 gigavata, kojim bi smanjila račune u svojim zgradama i komunalnim firmama na ime energenata te pomogla siromašnijim domaćinstvima na tom planu. Dve lokalne samouprave u ovoj zemlji su čak krenule da pišu dokumentaciju za reverzibilne hidroelektrane.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin