Na inicijativu Srbije UN usvojilе Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je, na predlog Srbije, Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine.
nauka za održivi razvoj

Preuzeto sa sajta balkangreenenergynews.com

Ovo je prva tematska rezolucija čije je donošenje inicirala i koordinisala Srbija od sticanja članstva u ovoj međunarodnoj organizaciji 2000. godine.

Na inicijativu kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i stalne misije Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama, Generalna skupština je usvojila Rezolucija o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, čime je Srbija postala pokretač i koordinator procesa donošenja ovog važnog dokumenta, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da je ovo izuzetno važan trenutak za Srbiju i za međunarodnu zajednicu.

Begović: Srbija pokazala posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja

„Ovom inicijativom smo pokazali našu posvećenost razvoju nauke, tehnologije i inovacija u cilju održivog razvoja. Ponosna sam na timski rad i predanost svih aktera koji su doprineli donošenju ove rezolucije“, rekao je Begović.

Rezolucija o Međunarodnoj dekada nauka za održivi razvoj predstavlja, kako je rekla, potvrdu opredeljenja Srbije da nauka ima ključnu ulogu u rešavanju globalnih izazova i postizanju održivog razvoja. Kroz saradnju sa drugim članicama Ujedinjenih nacija, dodala je, Srbija želi da iskoristi sve potencijale koje nauka pruža kako bi se ostvarili ciljevi održive budućnosti.

Rezolucija je, kako je navela Ministarstvo, plod konstruktivnih pregovora misije Srbije sa oko 40 članica UN.

Rezolucija je još jedan korak napred Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj pružiće platformu za saradnju svih relevantnih aktera, uključujući države članice UN, organizacije sistema UN, akademsku zajednicu, civilno društvo i privatni sektor, kako bi se promovisala nauka kao ključna za postizanje održive budućnosti.

Begović je istakla da je rezoluciju još jedan korak napred Srbije u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

„Nastavićemo da radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bismo osigurali da nauka bude motor pozitivnih promena i stvaranja bolje budućnosti za sve“, rekla je Begović.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin