Nagrade za inovacije koje smanjuju emisije CO2 i povećavaju otportnost Srbije na klimatske promene

Najuspešnijim inovatorima koji su u praksi sproveli rešenje za smanjenje emisije gasova staklene bašte dodeljena su priznanja.

Tekst preuzet sa sajta: energetskiportal.rs

Foto: UNDP

Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) dodelili su priznanja najuspešnijim inovatorima koji su u praksi sproveli rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), čineći gradove i opštine u Srbiji otpornijim na klimatske promene.

Ova rešenja su realizovana zahvaljujući podršci Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a doprineće smanjenju emisija GHG u Srbiji ekvivalentom pola miliona tona ugljen-dioksida, što je jednako pošumljavanju 145 fudbalskih stadiona, odnosno sadnji 115.000 stabala drveća. Priznanja je dobilo 11 timova inovatora iz javnog, privatnog, nevladinog i istraživačkog sektora, kao i šest lokalnih samouprava.

„Sprovedeni projekti su pokazali da Srbiji ne manjka inovacija, ne samo u privatnom i javnom sektoru, već i u naučnim institucijama i nevladinim organizacijama čija rešenja već pokazuju veliki uticaj u lokanim zajednicama”, rekla je Sandra Dokić, pomoćnica ministarke zaštite životne sredine.

Kako je istakla za izazove za inovativna rešenja stiglo je 117 prijava, a da je novčano nagrađeno njih 25.
“Ministarstvo je uložilo velike napore da podatke lokalnih samouprava i privatnog sektora koji su relevantni za klimatske promene objedini, na čemu ćemo raditi i u budućnosti kroz objedinjeni informacioni sistem. Važno nam je to što će svi projekti imati značajan efekat i na smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bešte, a procena je da će to biti oko 0,5 miliona tona ugljen-dioksida”, objašnjava Dokić i dodaje da samo na osnovu tačnih podataka mogu da se planiraju aktivnosti i finansijska sredstva za njihovo sprovođenje.

Prema rečima Miroslava Tadića, vođe tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u, inovacije čije je sprovođenje podržano i nagrađeno doprineće očuvanju zdrave životne sredine, ali će i uticati na nova, zelena radna mesta.

„Na taj način pomažemo Srbiji da ublaži uticaj klimatskih promena na razvoj privrede i društva“, kazao je Tadić i ocenio da je projekat pomogao da se o klimatskim promenama govori na drugačiji način i da one nisu više samo pitanje naučnika i ekološki problem, već i ekonomsko pitanje koje se tiče svih građana i privrede.

Priznanja za Lidere u inovacijama dodeljena su Javno-komunalnom preduzeću “Toplana” Šabac, preduzećima “Esotron”, “Jugo-Impex” “E-reciklaža”, “GreenEnergy Point”, “Sanicula”, “Telefon – Inženjering”, “Global Sustainabiliy Experts”, zatim Institutu Mihajlo Pupin i Institutu za multidisciplinarna istraživanja, organizaciji civilnog društva Nacionalna asocijacija autohtonih i električnih vozila, i Gradu Kraljevu.

Primena njihovih rešenja u praksi doprinosi povećanju energetske efikasnosti sistema daljinskog grejanja, povećanju udela obnovljivih izvora energije (biomase, biogasa i solarne energije) u ukupnom energetskom miksu, digitalizaciji i uštedama resursa u poljoprivrednoj proizvodnji, iskorišćavanju otpada za dobijanje novih proizvoda, đubriva i energije, uvođenju cirkularnih modela poslovanja, promociji održivog modela saobraćaja, prečišćavanju vazduha u urbanim sredinama, kao i ranoj najavi i sprečavanju šumskih požara. Takođe, otvoreno je 35 novih zelenih radnih mesta.

Foto: UNDP

Ukupna vrednost sredstava koja su u realizaciju inovativnih rešenja uložili nagrađeni timovi i su-finansiranja koje su obezbedili Globalni fond za životnu sredinu i Ministarstvo zaštite životne sredine iznosi oko 11 miliona dolara.
Priznavanja za inovacije dobilo je i šest lokalnih samouprava u Srbiji i to za uvođenje Informacionih sistema za prikupljanje i otvaranje podataka o emisijama GHG i za izradu Lokalnih planova nisko-ugljeničnog razvoja. To su: Kragujevac, Kruševac, Kraljevo, Niš, Šabac i Sremska Mitrovica.

Informacioni sistemi i akcioni planovi će omogućiti ovim gradovima da imaju bolji uvid u podatke o emisijama GHG u sektorima poput energetike, saobraćaja, upravljanja otpadom, poljoprivrede i šumarstva, kako bi na osnovu njih mogle da prate sprovođenje postojećih mera za smanjenje tih emisija, kao i da bolje planiraju nove mere u budućnosti.

Takođe, dodeljena su i specijalna priznanja u kategorijama: Doprinos smanjenju ugljeničnog otiska preduzeću „Jugo-Impex E-reciklaža“ iz Niša. Najbolje digitalno rešenje Javno komunalnom preduzeću „Toplana“ Šabac. Najveći uticaj u lokalnoj zajednici organizaciji civilnog društva „BioIdea“. Najbolja inovacija koje su podelili Institut za multidisciplinarna istraživanja i Institut Mihajlo Pupin.

Sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, koji je u proteklih pet godina, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Milica Radičević

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin