Najveća fabrika u Evropi u kojoj će se proizvoditi solarni paneli

Zahvaljujući TANGO projektu i finansiranju iz Evropskog fonda za Inovacije, sicilijanska fabrika 3sun je na putu da postane najveća evropska fabrika koja proizvodi solarne panele nove generacije.

Pored svojih brojnih prirodnih lepota, Sicilija bi uskoro mogla da postane poznata i po najvećoj fabrici za proizvodnju solarnih panela u Evropi. Zahvaljujući TANGO projektu i finansiranju iz Evropskog Fonda za Inovacije, 3Sun fabrika je na putu da postane najveća evropska fabrika koja proizvodi visoko inovativne solarne panele nove generacije.

Smeštena u Kataniji, 3Sun fabrika je jedna od najvećih fabrika za proizvodnju solarnih panela u Evropi. To je prva fabrika u Evropi za masovnu proizvodnju bifacijalnih panela. Šta to zapravo znači? „Bifacijalni“ paneli mogu da apsorbuju sunčevo zračenje i sa svoje zadnje strane, što ih čini efikasnijim od tradicionalnih panela imajući u vidu da se više čiste energije proizvodi bez dodatnih troškova. Oni su takođe jači i da dužim rokom upotrebe, što smanjuje potrošnju sirovina.

TANGO projekat će realizovati ENEL Green Power, jedan od najvećih operatora u oblasti obnovljivih izvora energije u svetu. TANGO ima za cilj da proširi kapacitete 3Sun fabrike i da je pretvori u giga fabriku, prvo evropsko proizvodno postrojenje za visoko inovativne solarne panele. Plan je da se proizvodni kapaciteti povećaju sa sadašnjih 200MW panela godišnje na 3GW godišnje. Šta to znači u praksi:

  • 3 GW panela mogu da proizvedu oko 5,5 GWh obnovljive energije godišnje, što je dovoljno da se pokrije godišnja potrošnja za više od dva miliona domaćinstava u Italiji.
  • Paneli proizvedeni tokom prvih deset godina projekta će obezbediti uštedu od 25 miliona tona CO2 koji bi bio emitovan ukoliko bi se isti iznos energije proizvodio iz fosilnih goriva. To predstavlja više od 30% ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte iz javne potrošnje energije u Italiji 2019.

Dodatno, visoko inovativni proizvodni proces će biti upotrebljen u proizvodnji kako bi smanjio upotrebu resursa, dok će projekat primeniti nove tehnike kako bi se ponovo upotrebili materijali iz panela koji su pri isteku veka upotrebe. Na kraju, buduća Giga Fabrika će kreirati dodatnih 1000 radnih mesta u regionu do 2024. godine.

Izgradnja Giga Fabrike je već počela i očekuje se da postrojenje počne sa radom 2023. godine. Potrebna investicija je procenjena na 600 miliona evra, od čega će oko 118 miliona evra biti obezbeđeno iz EU Fonda za Inovacije. To predstavlja jedan od najvećih programa koji se finansiraju iz ovog fonda, a TANGO projekat je savršen kandidat za ovakvo finansiranje. Rezultat je da će TANGO značajno doprineti zelenoj tranziciji u Evropi. Na kraju, TANGO će značajno doprineti poboljšanju evropske pozicije na polju inovacija u sektoru proizvodnje solarnih panela.

Izvor: https://ec.europa.eu/

Foto: StockSnap na Pixabay 

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin