Napuštene životinje dobile novi dom – Postavljanje kućica na više lokacija

Kućiće u kojoj će napuštenje životinje tokom zimskih dana naći utočište i skloniti se sa ulice, danas su postavljenje u Parku Svetog Save. Ovu humanu akciju zbrinjavanja i sklanjanje napuštenih životinja sproveli su JKP „Mediana“ i Udruženje Pit.
napuštene životinje

Pruzeto sa sajta Niške Vesti

Ukupno 15 kućica, u toku dana biće postavljeno na različitim lokacijama u Gradu.

„Ovo svakako nije trajno rešenje, mi imamo prihvatilište za pse koje funkcioniše, međutim, limitirani smo različitim ograničenjima. Zakon o dobrobiti životinja predviđa da jedan pas u prihvatlištu može provesti najviše 30 dana. Tokom njihovog boravka, mi njih čipujemo, sterilišemo, vakcinišemo i pružimo im svu potrebnu negu. Nakon toga ih vraćamo u njihovo prirodno stanište“, kazao je Ivan Mihajlović, direktor JKP „Mediana“ i dodao da je za narednu godinu planirano proširenje kapaciteta prihvatilišta, samim tim će  veći broj pasa biti zbrinut.

Mihajlović smatra da bi udomljavanje, udruživanje društvene zajednice i podizanje svesti građana da ne ostavljaju štence na ulici, svakako bilo efikasnije dugoročnije rešenje.

„Apelujemo na građane da podrže akciju „Udomi, ne kupuj“ u kojoj je tokom ove godine sa niških ulica sklonjeno čak 100 pasa“, navodi.

Na godišnjem nivou preko 300 pasa prođe kroz tretman prihvatilišta.

„Kućice su uredne, stavili smo slamu. Ovde će danas biti postavljene dve, a u toku dana i na drugim lokacijama“, pojašnjava Nina Krstić, advokat i punomoćnik Udruženja Pit.

Foto: Niške Vesti/JM

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin