Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

Dok je velik broj ljudi u pohodu na popuste tokom potrošačke Crne nedelje, u prodavnicama polovnih stvari bečke gradske čistoće 48er-Tandler održava se Narandžasta nedelja. Brojni događaji su posvećeni ponovnom korišćenju stvari i popravkama i uključuju predstave za decu, radionice za popravku nameštaja i razmenu odeće.
Narandžasta nedelja

Preuzeto sa sajta balkangreenenergynews.com

Nekada jedan dan u godini, Crni petak, a sada čitave nedelje, prodavnice nude popuste na robu i privlače ogroman broj ljudi. Potrošačko društvo sastavni je deo postmodernog doba. Međutim, ne mora da bude tako. Od 20. do 25. novembra, 48er-Tandler u Beču organizuje Narandžastu nedelju kao odgovor na Crnu nedelju.

Kako bi se smanjila količina otpada i proširio ekološki način razmišljanja, ove radnje umesto novih stvari nudi korišćenu kvalitetnu i funkcionalnu robu po razumnim cenama.

Sav novac sakupljen prodajom u 48er-Tandleru ide u dobrotvorne svrhe

Asortiman čine donacije sa bečkih deponija, gde se korišćeni artikli sakupljaju u posebne Tandler kutije. Svake godine se sakupi oko 130.000 upotrebljenih predmeta. Pored toga, tu su stvari iz službe izgubljeno-nađeno koje niko nije tražio kao i one iz raznih opštinskih službi Grada Beča. Sav novac sakupljen prodajom ide u dobrotvorne svrhe.

Popravka umesto kupovine

Pored izlaganja velikog broja drangulija, u radnjama se održavaju korisne radionice. Mališani su prvog dana na lutkarskoj predstavi i radionici učili kako se pravilno odvaja otpad. Održana je i radionica bojenja starog nameštaja kredom.

Na jednoj radionici majstori besplatno popravljaju male uređaje poput mobilnih telefona i laptopova koje građani donesu. Posetioci će uz kafu učiti od krojača kako da poprave oštećenja na odeći.

Beč pokreće program finansiranja popravki putem vaučera

Do kraja nedelje treba da bude održana prezentacija bečkih vaučera za popravku koje finansira gradska uprava. Cilj je da se popravka stvari učini isplativijom od kupovine novih. Vaučer se može iskoristiti kod članova mreže odnosno partnera u programu.

Slična ideja pokrenuta je u oktobru u Francuskoj. Kako bi obuzdala gomilanje otpada za koje je odgovorna brza moda, vlada Francuske je  obezbedila popuste građanima za popravku obuće i odeće.

Poslednjeg dana narandžaste nedelje, 25. novembra, biće organizovana razmena odeće. Očuvane komade odeće koji zauzimaju mesto u ormaru, a ne nose se, moguće je udomiti i pronaći savršen novi komad.

Evropska unija ohrabruje potrošače da popravljaju uređaje

Bacanje popravljive robe široke potrošnje ima veliki uticaj na životnu sredinu. Prema podacima Evropskog parlamenta, bacanje umesto popravke uzrokuje potrošnju 30 miliona tona sirovina, ispuštanje 261 miliona tona emisija ekvivalenta CO2 i stvaranje 35 miliona tona otpada godišnje u EU. Potrošači koji se odluče da zamene robu novom umesto da je poprave gube ukupno 12 milijardi evra svake godine.

Prema studiji Evropske komisije, čak 77 odsto građana EU bi radije popravilo nego kupovalo novu robu. Međutim, komplikovana popravka čija cena premašuje cenu novog uređaja, obeshrabruje veliki broj građana.

Kako bi motivisao potrošače, Evropski parlament je upravo usvojio stav o jačanju prava na popravku. Predlog za pregovore sa Savetom Evropske unije i Evropskom komisijom ima za cilj da podstakne održiviju potrošnju olakšavanjem popravki neispravne robe, smanjenjem otpada i podrškom sektoru popravki.

U zakonskom garantnom roku, od prodavaca bi se zahtevalo da daju prioritet popravci ako je jeftinija ili jednaka po ceni sa zamenom robe, osim ako popravka nije izvodljiva ili ne odgovara potrošaču. Evroposlanici takođe predlažu da se zakonska garancija produži za godinu dana nakon što se proizvod popravi.

Plan je da se putem onlajn platforme pomogne potrošačima da pronađu lokalne servise i prodavce robe u svojoj oblasti. Kako bi popravke učinio pristupačnijim i atraktivnijim, parlament je predložio i da se potrošačima ponude vaučeri i drugi finansijski podsticaji putem nacionalnih fondova za popravke.

Foto: Die 48er / Facebook

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin