Nemačka za proizvodnju struje najviše koristi ugalj

Obnoljivim izvorima energije, poput vetra, fotonapona i biogasa je od jula do septembra ove godine proizvedeno 44,4 odsto struje u Nemačkoj, za jedan odsto više nego prošle.
ugalj

Preuzeto: biznis.rs

Nemačka za proizvodnju električne energije i dalje najviše koristi ugalj. Više od trećine – 36,3 odsto –  struje u trećem kvartalu, odnosno 118,1 milijarda kilovat-časova potiče od uglja, saopštio je Savezni zavod za statistiku.

To je za 13,3 odsto više nego u isto vreme prošle godine, rekli su statističari.

Gas se isto, uprkos astronomskim cenama, u proizvodnji struje koristio više nego pre godinu dana – za 4,5 odsto, pa je na taj način proizvedene električne energije bilo 9,2 odsto.

Ipak, uprkos većem udelu uglja i gasa, ukupna količina struje iz konvencionalnih izvora energije u trećem tromesečju je bila manja nego u istom periodu 2021. godine. Smanjila se za tri procentna poena, na 55,6 odsto.

Zavod je to objasnio činjenicom da se atomskom energijom proizvelo tek nešto više od polovine struje u odnosu na udeo iz trećeg kvartala prošle godine. Zbog odluke o postepenom gašenju atomskih centrala, tri od šest nuklearki u Nemačkoj koje su krajem 2021. godine još radile su u međuvremenu isključene sa mreže.

Obnoljivim izvorima energije, poput vetra, fotonapona i biogasa je od jula do septembra ove godine proizvedeno 44,4 odsto struje u Nemačkoj, za jedan odsto više nego prošle. Porastu je, prema rečima statističara, doprineo neuobičajeno veliki broj sunčanih sati.

Foto: biznis.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin