Nestlé Srbija počinje da primenjuje Nutri-score

Nutri-score je sistem dodatno obeležavanja na prednoj strani pakovanja koji omogućava potrošačima da pojednostavljen način imaju informacije o nutritivnim svojstvima proizvoda. Sistem je razvio Institut za javno zdravlje Francuske.
Nestle

Kompanija Nestlé je podržala Nutri-score sistem obeležavanja još 2019. godine, a sad primena ovog sistema počinje i na proizvodima kompanije koji se nalaze na našem tržištu. Želja kompanije je da na transparentan i sveobuhvatan način prenese informacije o proizvodima, uključujući sastojke i nutritivnu vrednost, kako bi potrošači mogli da donose informisane odluke. Interesovanje potrošača za nutritivni sastav proizvoda je sve izraženije, a uz primenu Nutri-score sistema potrošači će moći na prvi pogled da dobiju tu vrstu informacije.

Nutri-score oznaka na proizvodima kompanije Nestlé Srbija će se prvo naći na Začinu C, zatim na svim proizvodima iz kategorije žitarica, C Super supe, kao i na Garden Gourmet portfolio proizvoda. Vremenom kako se ambalaža proizvoda bude menjala oznake će se pojaviti i na drugim proizvodima.

Nutri-Score je zgodan indikator koji vam omogućava da na prvi pogled uporedite nutritivne vrednosti proizvoda u okviru istog asortimana. Ovo olakšava da napravite uravnotežen izbor hrane. Sistem prevodi nutritivnu vrednost proizvoda u 5 slova (od A do E) i kod boja (od zelene do crvene). Kod uzima u obzir i pozitivne (sadržaj vlakana, proteina, povrća, voća i orašastih plodova) i negativne sastojke (kilodžule, masti, zasićene masne kiseline, šećer i so). Pojedinačne ocena nekog proizvoda se uvek računa na 100 g. Drugim rečima, ne uzima se u obzir porcija proizvoda koju pojedete.

Slovo A na zelenoj pozadini označava da proizvod ima dobre rezultate u pogledu opšte nutritivne vrednosti. Proizvod sa crvenim E najbolje je jesti ili piti umereno.

Foto: Nestle

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin