“Ništa se u istoriji ne može porediti sa trenutnom sušom u Kini”

U Kini je suša ovog leta ubedljivo najduži kontinuirani period visokih temperatura u južnim krajevima zemlje.

Klimatolog i istoričar vremenskih prilika Maksimilijano Herera užasnut je trenutnom situacijom u Kini, tvrdeći da je dvomesečni toplotni talas zapravo najekstremniji – ikada!

Kina beleži ovakve pojave od 1961. godine. Od tada, suša ovog leta ubedljivo je najduži kontinuirani period visokih temperatura u južnim krajevima ove zemlje, prenosi Frans-Pres:

“Imamo kombinaciju najekstremnijih intenziteta toplote i najekstremnijih trajanja iste, i to na ogromnoj površini istovremeno,” izjavio je Herera. “Ne postoji išta u istoriji klime na Zemlji sa čime bih mogao da makar minimalno uporedim ovo što se dešava u Kini.”

Od provincija Sečuan na jugozapadu do Đijangsua na istočnoj obali, temperature svakodnevno prelaze 40 stepeni Celzijusa, a nekih dana dostizale su i 45. Dramatične suše isušile su reke, jezera i druge vodene površine, uključujući i rezervoare koji napajaju hidroelektrane na koje se Sečuan umnogome oslanja. Osamdeset miliona ljudi redovno ostaje bez struje, fabrike su zatvorene, javni prevoz praktično ne postoji, a farmeri se suočavaju sa potpunim uništenjem ovogodišnjeg roda.

Slična je situacija i sa druge strane Pacifika: Jugozapad SAD takođe se suočava sa sušama za koje klimatolozi i istraživači tvrde da su najgore u poslednjih 1.200 godina.

Naučnici su godinama upozoravali da će ljudski uticaj na klimu dovesti do ovakvih katastrofa širom planete, a klimatolog Astrid Kaldas prošle godine je za Huffington Post izjavila da se nalazimo pred dugoročnim, neospornim periodom suša:

“Ne želim da zamišljam šta nas tek čeka ako se globalnom zagrevanju ne stane na put.”

Foto: Foto Diego Jimenez na Unsplash

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin