Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

Građani Srbiji tokom leta trebalo bi da dobiju mogućnost da se prijave za dobijanje subvencija za energetsku efikasnost i instaliranje solarnih panela i kolektora. Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine, a zatim će uslediti javni pozivi za firme koje izvode radove i na kraju za domaćinstva.
solarni paneli srbija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

U Ministarstvu rudarstva i energetike kažu da je novina u odobravanju subvencija to što će građani moći da se prijavljuju tokom cele godine, kao i da će moći da dobiju do 65 odsto investicije koju planiraju. Dosad je bila praksa da im se odobrava do 50 odsto, dok ostalih 50 odsto po pola obezbeđuju lokalne samouprave i Ministarstvo.

Novi programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova trebalo bi da traje pet godina tokom kojih bi, prema očekivanju Ministarstvo, oko 50.000 domaćinstava trebalo da dobije subvencije.

Da podsetimo, na prethodna tri javna poziva subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Građani će moći da dobiju subvencije koje će pokriti do 65 odsto investicije

U javnom pozivu nije navedeno koliko je novca na raspolaganju lokalnim samoupravama, ali su u Ministarstvu za Balkan Green Energy News rekli da su dosad obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Početkom ove godine najavljeno je da je za subvencije u narednom periodu obezbeđeno 70 miliona evra.

Sada u Ministarstvu kažu da je omogućeno da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati jedinice lokalne samouprave.

Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna

„Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna, i naše očekivanje je da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva“, rekla je Đedović.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, pa te lokalne samouprave neće morati da obezbede isti iznos subvencija koje dobiju od Ministarstva ili 50 odsto ukupnih subvencija koje će dobijati građani nego 30 odnosno 40 odsto, navodi se u javnom pozivu.

Ostale lokalne samouprave moraju da obezebede isti iznos novca koji dobiju od Ministarstva.

Moguća je i ugradnja toplotnih pumpi

Minimalni iznos sredstava koje mogu da traže lokalne samouprave delimično je promenjen u odnosu na ranije javne pozive. I sada zavisi od broja stanovnika, pa one do 10.000 građana mogu da traže 1,5 miliona dinara, a one sa više od 100.000 građana deset miliona.

Đedović je naglasila da je najjeftinija energija koja se ne potroši i cilj države je da što veći broj građana učestvuje u programu. Tako će, kako je dodala, dobiti mogućnost da smanji svoju potrošnju zamenom stolarije u domaćinstvu, poboljšanjem izolacije krova i zidova, ugradnjom efikasnijih kotlovova, ugradnjom solarnih kolektora za toplu vodu ili solarnih panela.

To znači da će subvencije moći da dobiju i oni koji žele da postanu prozjumeri, a moguća je i ugradnja toplotnih pumpi.

„Na ovaj način, uz podršku države i lokalnih samouprava, dajemo mogućnost svim građanima da smanje svoje troškove za energiju, i doprinosimo da kao država uspešno prođemo kroz proces energetske tranzicije“, rekla je Đedović.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin