Nova studija potvrđuje da Golfska struja slabi

Prema novoj studiji, transport vode Golfskom strujom kroz Floridski moreuz usporen je za 4% u protekle četiri decenije, sa sigurnošću od 99% da je ovo slabljenje više nego što se bi se moglo očekivati slučajno.
Golfska

Golfska struja, koja je deo cirkulacije severnog Atlantskog okeana igra važnu ulogu u vremenu i klimi, pre svega na prostoru severozapadne Evrope, a njeno slabljenje bi moglo imati značajne implikacije. Ova topla morska struja utiče da klima u Evropi bude mnogo blaža nego na primer u regijama severne Amerike.

„Sa visokim stepenom samopouzdanja zaključujemo da je transport Golfskom strujom zaista usporen za oko 4% u poslednjih 40 godina, što je prvi ubedljiv, nedvosmislen opservacijski dokaz da je ova okeanska struja pretrpela značajne promene u nedavnoj prošlosti“, jedan je od zaključaka novog istraživanja.

Golfska struja utiče na regionalne vremenske prilike, klimu obalskih predela, uključujući temperaturu i padavine na površini Evrope, nivo priobalnog mora duž jugoistočne SAD i aktivnost uragana u severnom Atlantiku. Razumevanje prošlih promena u Golfskoj struji važno je za tumačenje uočenih promena i predviđanje budućih trendova u ekstremnim događajima, uključujući suše, poplave, toplotne talase i oluje.

Studija ne zaključuje da li je do slabljenja Golfske struje došlo zbog klimatskih promena ili usled prirodnih faktora, navodeći da bi buduće studije trebalo da pokušaju da identifikuju uzrok slabljenja.

Foto: Pexels

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin