Novi Pazar prebacio toplanu sa mazuta na biomasu

Prebacivanje novopazarske toplane sa mazuta na biomasu je investicija vredna sedam miliona evra i deo je projekta Promocija obnovljivih izvora energije – Razvoj tržišta biomase u Srbiji, koji je procenjen na 108 miliona evra.
biomasa

Preuzeto: balkangreenenergynews

Novi Pazar dobio je danas novu toplanu na biomasu koja je zamenila staro postrojenje na mazut čime će ovaj grad dobiti čistiji vazduh i efikasnije grejanje. Inače, Novi Pazar je bio među tri grada koja su u 2021. godini imala najzagađeniji vazduh u Srbiji.

Prebacivanje novopazarske toplane sa mazuta na biomasu je investicija vredna sedam miliona evra i deo je projekta Promocija obnovljivih izvora energije – Razvoj tržišta biomase u Srbiji, koji je procenjen na 108 miliona evra.

Projekat sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike, nemačka banka KfW i švajcarski Državni sekretarijat za privredne poslove (SECO). Projekat, koji je započeo sredinom 2017, podrazumeva dekarbonizaciju deset toplana i njihovo prebacivanje sa fosilnih goriva na biomasu.

Novi Pazar je treći grad koji je dobio novu toplanu, posle Malog Zvornika i Priboja.

Toplana ima tri kotla, jedan na biomasu snage osam megavata i dva pomoćna, snage 4,5 MW i 7 MW, koji će raditi na prirodni gas, preneo je Sandžakpress.

Toplana će povećati kapacitet sa 100.000 na 240.000 kvadrata

U sklopu investicije instalirano je 1.800 metra nove toplovodne mreže i modernizovano 700 metara postojeće. Zahvaljujući ovom ulaganja kapacitet toplane za grejanje stambenog i poslovnog prostora uvećan je sa 100.000 na 240.000 kvadrata. Glavni izvođač radova bila je austrijska kompanija Urbas, a podizvođač Iskop gradnja.

Toplana je, u suštini, izmeštena iz centra grada i izgrađena je u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata „Raška“.

Mihajlović: drastično smanjeni gubici na toplovodu

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da će nova toplana značiti efikasnije grejanje tokom 24 časa, čistiji vazduh i uštede.

Ona je naglasila da gubici na toplovodu smanjeni sa 20-22 odsto na ispod osam procenata.

Emisije sumpor-dioksida biće nula, a emisije ugljen-dioksida biće smanjene 87 odsto, naglasila je ona, i dodala da je plan da grad dobije još jednu toplanu.

Švajcarska je podržala gradnju toplane sa milion evra

Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, koja je podržala ovaj projekat sa više od milion evra, rekao je da će Švajcarska nastaviti da podržava projekte koje Ministarstvo realizuje sa ciljem dekarbonizacije privrede, unapređenja životne sredine i povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije.

Anke Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, istakla je da je saradnja dve zemlje postala jača oktobra prošle godine kada je potpisivano klimatsko partnerstvo, koje je okvir za zajednički rad na pravednoj energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji.

Foto: balkangreenenergynews

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin