Na festivalu Greencajt biće predstavljene vizije i rešenja za održivu budućnost

Što je to održivi turizam, kako će izgledati gradovi u budućnosti, postoji li veza između ekologije i ekonomije, koliko je korporacija zaista spremno na promenu, a koliko njih zaštitu životne sredine vide tek kao "kvačicu" u ESG izveštaju, te kakav svet ostavljamo budućim generacijama, samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti učesnici Greencajt festivala.
greencajt festival

Ovogodišnji program donosi mnogobrojne teme iz područja održivosti, a u različitim formatima predstaviće se stručnjaci iz turizma, kreativnih agencija, kompanija, evropske i državne uprave, naučnici, aktivisti, klimatolozi, te poznati umetnici iz sveta muzike, filma i mode.

Festival će kroz više od 30 panela i predavanja, te 80 govornika iz čak 10 zemalja upoznati javnost s trenutnim izazovima, ali i ponuditi neka konkretna održiva rešenja. Tako će ova zelena manifestacija 24. i 25. maja u prostorima stare Tvornice električnih sijalica i Rougemarin Parka u Zagrebu postati platforma za otvorenu diskusiju.

Zvezde iz inostranstva ovogodišnjeg Greencajt programa su Mark Shayler, vodeći britanski stručnjak za životnu sredinu i inovacije powered by Enna, Marco Silva, poznati BBC novinar i reporter, koji je prvi na liniji obrane protiv dezinformacija, fake news-a i teorija zavere. Rešavanje izazova koji se tiču energetske krize i klimatskih promena ključne su teme na predavanju članice Evropskog parlamenta Terry Reintke, koja je glasno ustala i protiv uznemiravanja žena i pridružila se #MeToo pokretu, a koju je časopis TIME proglasio ženom godine. Govoriće i Alessio Terzi, istaknuti stručnjak u području klimatskih promena, ekonomista pri Evropskoj komisiji i autor knjige “Growth for Good”. Ne treba propustiti radionicu poznate danske influenserke Gittemarie Johansen, stručnjakinje za zero waste način života, kao ni predavanje gradonačelnika finske opštine Salla, Erkki Parkkinena koji je u opštini čiji je temperaturni rekord -50 stepena pokrenuo inovativnu kampanju za domaćinstvo letnjih Olimpijskih igara 2032.godine.

Festival će započeti panelom Održiv turizam: više od trenda?“pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, a vodeći lideri u različitim industrijama pružiće nam uvid u primere uspešnih integracija održivih rešenja u njihovim kompanijama. Koliko je ICT industrija zaista “zelena”, razgovaraće stručnjaci na panelu Green tech talk: kako ICT industrija čini planet više cool.”

U razgovoru 1 na 1, sa svojim gostom iznenađenja, direktor REGEA-e direktor REGEA-e Julije Domac pozabaviće se temom obnovljivih izvora energija i time zašto oni još uvek nisu najbolje što se Hrvatskoj može dogoditi, a na panelu Koliko je nuklearna energija čista i zašto je to tabu tema?, govoriće Tonči Tadić, fizičar i stručnjak za nuklearnu energiju. Predavanje na temu Očekujući vatre: razmišljanja o izazovima u 21. veku“ vodiće akademik Igor Rudan , koji će razmotriti izazove s kojima će se čovečanstvo suočavati tokom 21. veka, od demografije, zdravstva, ljudskih prava do stanja planete Zemlje.

Hrvatski avanturisti Hrvoje Jurić i Davor Rostuhar održaće predavanja o svojim poduhvatima na najudaljenijim mestima sveta te ponuditi osobne priče o klimatskim promenama kojima su svedočili na svojim ekspedicijama. Riku Karjalainen, finski reditelj ispričaće nam svoje iskustvo u procesu stvaranja filma i ekstremne uslove u kojima je sniman film The Winter I Knew – The Story, koji šokantno prikazuje razmere klimatskih promena i gubitak karakteristika finske zime.

Može li vas jedan film, jedna pesma, grafit ili marketinška kampanja podstaći na održiviji način življenja? Na to pitanje odgovor će dati Davor BruketaKonstrakta, Dalibor Matanić, Matej Feguš, Damir Ciglar i Slaven Kosanović Lunar. 

Poseban akcenat programa biće mladi i njihova budućnost, a navedena tema će se posebno razmotriti na panelima: „Kakav svet ostavljamo deci“ i Što mladi misle o nama“. Detaljnije informacije i celokupni program festivala, dostupni su na službenoj stranici Greencajt festivala.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin