Odbor direktora EBRD u poseti Vetroparku Kovačica

Članovi Odbora direktora EBRD, u okviru svoje zvanične posete Srbiji, obišli su vetropark Kovačica, jednog od osnivača Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije.
vetropark kovačica oie

Preuzeto sa sajta Oie

Izgradnja VE Kovačica značajnim delom je finansirana kreditom EBRD, dok je Udruženje OIE Srbija nastalo uz podršku EBRD, koja je opredelila sredstva za njegovo osnivanje i razvoj. EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) je jedan od vodećih investitora u zelenu ekonomiju u Srbiji i posvećena je jačanju dijaloga privatnog i javnog sektora. Osim Vetroparka Kovačica, članovi Odbora direktora EBRD obišli su i Galeriju naivne umetnosti u Kovačici.

Predstavnici kompanije New Energy Solutions Miloš Colić i Nikola Luković upoznali su članove Odbora direktora EBRD sa razvojem i radom vetroelektrane Kovačica u koju je uloženo 189 miliona evra, takođe predstavljena je i vetroelektrana Pupin koja ima sve neophodne dozvole i koja je spremna za izgradnju.

Menadžerka Udruženja OIE Srbija Danijela Isailović predstavila je članovima Odbora direktora EBRD rezultate rada Udruženja i trenutno viđenje stanja u sektoru OIE.

Predstavnici Odbora direktora EBRD su u zvaničnoj poseti Srbiji od 1. do 3. marta kako bi se sastali sa vlastima, klijentima iz privatnog sektora, civilnim društvom, diplomatskom zajednicom i drugim zainteresovanim stranama, kao i kako bi posetili projekte zelenih investicija EBRD.

Direktori odbora predstavljaju jednog ili više od 73 akcionara EBRD-a: 71 zemlju plus EU i EIB. Upravni odbor EBRD odobrava investicione projekte, strategije i politike Banke.

Delegaciju Odbora pratiće Matteo Colangeli, regionalni direktor za Zapadni Balkan, kao predstavnik višeg menadžmenta EBRD.

EBRD je do danas u Srbiju uložila 7,9 milijardi evra. Samo u 2022. godini obezbeđeno je 650 miliona evra, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

Trenutna Strategija EBRD za Srbiju za 2018-23. ima sledeće prioritete: podsticanje konkurentnosti i upravljanja; unapređenje integracije kroz poboljšanje transportne mreže i unapređenje regionalne ekonomske povezanosti i energetske međupovezanosti; i podrška zelenoj ekonomiji, uključujući energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin