Održana konferencija „Nordijsko-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ u organizaciji ambasada nordijskih zemalja

Ovo je druga konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.
obnovljivi izvori

Beograd, 15.11.2022. – U Naučno-tehnološkom parku Beograd održana je konferencija pod nazivom „Nordijsko-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ pod pokroviteljstvom ambasade Norveške, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Finske i Švedske. Ovo je druga konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.

Na konferenciji su prisustvovali ministarka za rudarstvo i energetiku u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović, predstavnici lokalne samouprave, domaćih kompanija, akademske zajednice, kao i ambasadori Danske Suzan Šajn (Susanne Shine), Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta) i Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), kao predstavnica švedske ambasade Karin McDonald (Karin McDonald), šefica Odeljenja za razvojnu pomoć.

Norveška je zemlja bogata izvorima energije, međutim, i pored toga, postoji snažna svest da ovi izvori neće večno trajati i da je potrebno da što više koristimo obnovljive izvore energije. Zato smo naše napore usmerili na savremena rešenja energetskog sistema i prelazak na obnovljive izvore koji imaju uticaj na energetski sistem u celini. Savremene tehnologije omogućavaju da se električna energija proizvedena iz solarne energije i energije vetra troši u periodima tokom dana kada vam je zaista potrebna. Zbog toga i organizujemo ovu konferenciju sa ciljem da naša iskustva, znanja i najbolju praksu podelimo sa Srbijom. Nordijske zemlje su snažan partner Srbije na njenom putu ka zelenijoj budućnosti“ istako jeotvarajući konferenciju ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad.  

„Povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u energetskom miksu Srbije je neminovno kako bismo brže napredovali u energetskoj tranziciji, dostigli karbonsku neutralnost, viši stepen zaštite životne sredine i energetske efikasnosti. Građani Srbije takođe prepoznaju značaj korišćenja energije iz obnovljivih izvora energije, između ostalog i kroz postavljanje solarnih panela, što je kroz sistem kupac-proizvođač prvi put uvedeno u pravni sistem Republike Srbije Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije. Naši građani su svesni da kroz zelenu energiju učestvuju u zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji“, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

„Da bismo podstakli rešavanje izazova u oblasti zaštite životne sredine primenom tehnoloških rešenja, potrebna je kontinuirana podrška razvoju inovacija i novih tehnologija. U tome veliku važnost imaju razmena znanja i iskustava, zbog čega je i današnji događaj sa nordijskim partnerima prilika za domaće tehnološke kompanije da sagledaju aktuelne trendove i tehnologije, kreiraju nove prilike i pronađu partnere za razvoj novih rešenja za globalno tržište u ovoj oblasti“ izjavila je direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković.

Posle ove konferencije o obnovljivim izvorima energije pod pokroviteljstvom Norveške, i ranije već održane o održivoj poljoprivredi koju je vodila Danska, planirane su još dve konferencije: Švedska će predstaviti rešenja za odvajanje i reciklažu otpada (Čačak, 01.02.2023. Naučno-tehnološki park), a Finska zelenu industriju i održivo poslovanje (Niš, 02.02.2023. Naučno-tehnološki park).

„Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i biznisa oko njega. Ujedno, to je i put ka većoj produktivnosti, efikasnosti i manjoj upotrebi resursa, odnosno zdravijoj životnoj sredini. Zbog toga će fokus konferencija koje nordijske ambasade organizuju u februaru naredne godine, pod pokroviteljstvom Švedske i Finske, biti održiva rešenja za odlaganje i reciklažu otpada, a potom zelena industrija i održivo poslovanje istakao je Kimo Lahdevirta, ambasador Finske.

U okviru konferencije „Norveško-srpsko partnerstvo za obnovljive izvore energije“ brojni norveški stručnjaci podelili su svoja iskustva i najbolje prakse iz ove oblasti. Među predavačima su pored gostiju iz Norveške kao što su: Ojvind Johansen, zamenik generalnog direktora u Ministarstvu nafte i energetike Norveške, Tim Bjerkelund iz kompanije Rystad Energy, Knut Linerud, viši savetnik za razvoj poslovanja kompanije Greenstat; Gun Vik, direktor kompanije Hydropower and Solar, Norwegian Energy Partners (NORWEP), Dr. Fride Vulum-Bruer, viši naučni istraživač, Senior Research Scientist (SINTEF Energy Research), iz Švedske Isidora Micić, viša savetnica za integraciju tržišta i prednosti kompanije Nord Pool (Nordiska berza energije); bili i domaći stručnjaci iz ove oblast: Aleksandra Todorović, nezavisna konsultantantkinja u Fondu za inovacionu delatnost Republike Srbije, Miloš Kostić direktor Charge&GO i vlasnik MT-KOMEX, Vladimir Milanović direktor Masdar Taaleri Generation, Neda Lazendić menadžerka za Srbiju kompanije WindVision International/Emergy kao i mnogi drugi.

Poznato je da nordijske zemlje imaju blisku saradnju na mnogim poljima, kao što je poznata i njihova solidarnost sa drugim zemljama i stalna nastojanja da svoja iskustva i najbolju praksu prenesu dalje. Inicijativa “Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” predstaviće nordijsku zelenu tehnologiju, poslovne modele za zaštitu životne sredine, rešenja u borbi protiv klimatskih promena, a sve u cilju kreiranja održive budućnosti.

Foto: Nordijske ambasade

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin