OIE Srbija 2022 (V panel): Svi moramo da izađemo iz zone komfora

Panel „Integracije OIE u tržište električne energije“ koji je ponovljen kao najzanimljiviji od prethodne godine, i sada je izazvao veliku pažnju publike.
električna energija

Preuzeto: oie.rs

Do ograničenja cena električne energije ne treba da dođe, jer ako se to desi, srušiće se tržište – zaključak je petog panela održanog na konferenciji OIE Srbija 2022 koja je 15. septembra u Beogradu okupila domaću i evropsku zelenu elitu.

Panel „Integracije OIE u tržište električne energije“ koji je ponovljen kao najzanimljiviji od prethodne godine, i sada je izazvao veliku pažnju publike. Panelisti su diskutovali o ceni električne energije, balansiranju, sumirali svoje projekcije sa prethodne konferencije, dali nova predviđanja i poručili da je neophodno krenuti u integracije obnovljivih izvora energije u tržište električne energije.

Na panelu su učestvovali: generalni direktor SEEPEX Miloš Mladenović, direktor Direkcije za tržište električne energije EMS Marko Janković, generalni direktor hrvatske kompanije Fractal Ante Tojčić, generalni direktor Green Balancing Group Aleksandar Stefanović. Panel je moderirao direktor poslovnog razvoja u kompaniji „New Energy Solutions“ Marijan Rančić.

Direktor Direkcije za tržište električne energije EMS Marko Janković

Direktor Direkcije za tržište električne energije EMS Marko Janković poručio je da je konferencija OIE Srbija, na kojoj je učestvovao kao panelista i prethodne godine, njegova omiljena konferencija.

On je istakao da svi moraju da izađu iz zone komfora, i proizvođači električne energije, i operateri, i bankari.

– Za mene su utisak konferencije bankari. Znamo da su banke, uz crkve, najkonzervativnije institucije koje se teško menjaju i drago mi je da sam čuo da su prepoznale da bi bio luksuz da ne prate integracije OIE. Imamo sve jasne signale da je potrebno krenuti u integracije obnovljivih izvora energije u tržište električne energije. Potrebna je blaga izmena zakonskog okvira – rekao je Janković.

Kao značajan problem u Srbiji vidi veliki broj prijavljenih OIE projekata koji treba da budu priključeni na sistem. Veoma je važna i tema balansiranja električne energije, podsetio je Janković.

– Obaveza balansiranja ne sme da bude regulisana, mora se pustiti da se ona tržišno reguliše. Naš predlog je da kada fali energije u sistemu, cena ne može biti manja od cene na berzi. Nadamo se da će to biti usvojeno – naglasio je Janković i poručio da ne veruje da će doći do ograničenja cena električne energije jer ako se to desi, srušiće se tržište.

Generalni direktor SEEPEX Miloš Mladenović

Generalni direktor SEEPEX Miloš Mladenović istakao je da je prosečna cena električne energije na berzi Sepex 290 EUR po MW, a da će verovatno ići do 350 EUR. Poručio je da će unutardnevno tržište biti likvidnije sa većim brojem učesnika.

– Likvidnost treba da nam da prvo EPS, a obnovljivi izvori energije to po prirodi rade. Ulazak u evropski mehanizam suštinski daje veću likvidnost i vodi konvergenciji cena. Pre nekoliko dana smo u celoj kontinentalnoj Evropi, osim Poljske i Pirinejskog poluostrva, imali jedinstvenu referentnu cenu što je zaista značajno. Očekujem da ćemo mi prvog dana međunarodne trgovine imati 10-15 učesnika, velikih kompanija. Ne treba da se plašimo da nećemo imati likvidnost – zaključio je Mladenović.

Generalni direktor hrvatske kompanije Fractal Ante Tojčić

Generalni direktor hrvatske kompanije Fractal Ante Tojčić se osvrnuo na propao pokušaj aukcija u Hrvatskoj i otkrio da su u toj zemlji odluke o investicijama u velike OIE projekte donošene na tržišnoj bazi.

Generalni direktor Green Balancing Group Aleksandar Stefanović istakao je da je ova kompanija zamišljena kao agregator malih proizvođača obnovljivih izvora energije.

– Želimo da pružimo našim partnerima sigurnost, svi naši ugovori su po modelu “pay as produced”. Proizvođaču garantujemo fiksnu cenu za vreme trajanja ugovora – zaključio je Stefanović.

Generalni direktor Green Balancing Group Aleksandar Stefanović

Foto: oie.rs

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin