Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem u Beogradu otpočeo je sa radom.
regionalni centar

Preuzeto: balkangreenenergynews

RCEL je udruženje osnovano sa ciljem promocije, razvoja i edukacije stručne i opšte javnosti u oblasti ekološkog i energetskog prava u zemljama Zapadnog Balkana. RCEL-ov tim pružaće podršku javnoj upravi, civilnom sektoru, privredi i građanima u svim izazovima koje ekološko i energetsko pravo pred njih postavi, navodi se u saopštenju organizacije.

Tim RCEL-a čine eminentni regionalni eksperti, pravnici i advokati iz oblasti ekološkog i energetskog prava, koji svojim radom žele pokazati da se ekološki napredak i ekonomski razvoj mogu postići zajedno, primenom principa održivosti u praksi.

Na čelu RCEL-ovog tima nalazi se predsednica Upravnog odbora, redovni prof. dr Mirjana Drenovak-Ivanović, stručnjak za ekološko pravo u ovom delu Evrope, kao i u Srbiji.

U okviru RCEL-ovog tima deluje Regionalni savet kao savetodavni organ koji pruža podršku stručnom timu RCEL-a u implementaciji aktivnosti i ciljeva udruženja u zemljama Zapadnog Balkana. Regionalni savet čine:

vanredni prof. dr. Amina Nikolajev (Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu),
vanredni prof. dr. Ilina Cenevska (Pravni fakultet Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju),
redovni prof. dr. Maja Kostić-Mandić (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore u Podgorici).

RCEL je osnovan sa namenom da pruži doprinos jačanju ekološke i energetske održivosti, koristeći i unapređujući postojeće zakonske okvire, kao i podizanju svesti o značaju ove teme kroz povezivanje i razmenu znanja u ovoj oblasti među zemljama Zapadnog Balkana.

Kao svoje glavno sredstvo, RCEL-ov tim koristi snagu prava da sprovede promene koje će garantovati održivi razvoj privrede i zdravu životnu sredinu za građane. Vrednosti kojima se Regionalni centar za ekološko pravo rukovodi su stručnost, nezavisnost, transparentnost, integritet, briga i javni interes.

Foto: balkangreenenergynews


PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin