Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji – 9,9 megavata

Solarna elektrana DeLasol u Lapovu je puštena u rad. Sa svojih 9,9 megavata je najveća u Srbiji, a čini je skoro 18.000 bifacijalnih panela.
solarna elektrana srbija

Preuzeto sa sajta Balkangreenenergynews

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović prisustvovala je svečanom otvaranju fotonaponskog postrojenja DeLasol. Ta solarna elektrana od 9,9 megavata nalazi se u Lapovu i najveća je u zemlji.

Država usvaja regulativu i priprema strateške dokumente sa zadatkom da stvori uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije i obezbedi snabdevanje građana i privrede, navela je Đedović.

Investicija je iznosila devet miliona evra

Ministarka je dodala da će predloženim izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije biti omogućeno sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora te da se time otvara put da u narednih nekoliko godina Srbija utrostruči svoje kapacitete iz solara i vetra.

Solarnu elektranu DeLasol izgradila je kompanija MT-Komex. Prostire se na 12,5 hektara, a sastoji se od 17.980 bifacijalnih odnosno dvostranih panela. Ta tehnologija omogućava da se električna energija generiše i odozdo, od odsjaja sa podloge.

Godišnja proizvodnja je procenjena na 15 gigavat-sati, što je dovoljno da pokrije potrošnju 2.100 domaćinstava u zemlji, saopšteno je. Kompanija je otkrila da namerava da u roku od dve godine izgradi još četiri solarne elektrane, od kojih bi jedna bila takođe u Lapovu.

Upravo završeni projekat vredi devet miliona evra, saopštila je ProCredit banka, koja ga je finansirala.

U Albaniji je u izgradnji solarna elektrana Karavasta, koja će biti ubedljivo najveća na Zapadnom Balkanu

Trenutno najveća kompletirana solarna elektrana u regionu kojeg prati Balkan Green Energy News ima nominalnu snagu 204,3 megavata. Nalazi se u grčkoj pokrajini Zapadna Makedonija, a instalirao ju je HELLENiQ Energy, koji se ranije zvao Hellenic Petroleum. To je takođe najveći fotonaponski pogon sa bifacijalnim panelima u Evropi.

Međutim, turska kompanija Kalyon uskoro završava projekat Karapinar u Anadoliji, instaliranog kapaciteta 1,3 gigavata, a priključna snaga će biti jedan gigavat. Dosad izgrađeni segmenti su već na mreži.

Na Zapadnom Balkanu, najveća elektrana ove vrste je u Severnoj Makedoniji i u vlasništvu je slovenačke kompanije GEN-I. Ima 17 megavata. Voltalia je prošle godine u Albaniji počela da gradi postrojenje Karavasta. Planirani maksimalni odnosno nominalni kapacitet iznosi 140 megavata.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin