Pazi, vazduh! – premijera filma o zagađenju vazduha u produkciji Oblakoder magazina

Nakon projekcije filma biće održan razgovor sa autorima i učesnicima u filmu.
film o zagadjenju vazduha

Preuzeto sa sajta Oblakoder

U četvrtak, 2. februara u 19 sati, u Spratu (Cetinjska 15) biće održana premijera kratkometražnog dokumentarnog filma Pazi, vazduh! u produkciji Oblakoder magazina, a u saradnji sa organizacijom RERI.

Ovo kratko dokumentarno ostvarenje bavi se problemom zagađenosti vazduha u Beogradu kroz razgovore sa različitim stručnjacima, a prikazuje i anketu sa sugrađanima i sugrađankama koji su iskazali svoj stav o ovom problemu.

Snežana Katunac, novinarka Oblakoder magazina i idejna kreatorka filma je povodom projekcije filma rekla:

„Iako je tema o zagađenosti vazduha prisutna u pojedinim medijima, smatram da se o tome ne govori dovoljno jer je reč o problemu koji direktno utiče na živote svih nas i ugrožava nam zdravlje. Ovim filmom smo želeli da ukažemo ne samo na postojanje problema, već smo pokušali da ponudimo i određena rešenja kako bismo informisali građane o tome na koje načine bi moglo da krene da se radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, a poseban izazov bio je kako nešto nematerijalno, kao što je vazduh, predstaviti vizuelno. Kažem “krenulo”, jer zagađenje ne može da nestane preko noći, te ovo najverovatnije neće biti jedina saradnja Oblakodera i RERI-ja”.

U filmu se pravi poseban osvrt i na aktuelni Plana kvaliteta vazduha koji je donet 2021. godine, koji propisuje određene mere za rešenje ovog problema, ali koji ujedno ima i mnogobrojne manjkavosti.

Film je nastao u sklopu projekta „Breathe deep – Clean Air Initiative” koji Oblakoder magazin realizuje uz podršku British Council-a.

Nakon projekcije filma uslediće razgovor sa autorima i učesnicima u filmu.

Učesnici razgovora:

Snežana Katunac, novinarka Oblakoder magazina i idejna kreatorka filma

Milena Dragović, organizacija RERI

Predrag Momčilović, autor publikacije „Vazduh kao zajedničko dobro”

Moderatorka: Marija Todorović

Nakon projekcije i razgovora, muziku za sve prisutne bira DJ Samosmireno.

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin