Počeo dijalog o pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji

Cilj dijaloga je da se pronađe zajednički odgovor čitavog društva na to kako da se smanji gubitak radnih mesta, na vreme sprovede prekvalifikacija radnika i radnica i diversifikuju izvori prihoda u gradovima i opštinama koji se oslanjaju na proizvodnju uglja
zelena tranzicija

Preuzeto: undp.org

Beograd, 17. oktobar 2022-Uz podršku Vlade Japana, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) organizovao je danas prvi u nizu dijaloga o tome kako da zelena tranzicija privrede u Srbiji bude sprovedena na pravedan način, koji uvažava specifičnosti sektora i regiona koji se baziraju na intenzivnom korišćenju fosilnih goriva. Cilj dijaloga je da se pronađe zajednički odgovor čitavog društva na to kako da se smanji gubitak radnih mesta, na vreme sprovede prekvalifikacija radnika i radnica i diversifikuju izvori prihoda u gradovima i opštinama koji se oslanjaju na proizvodnju uglja.

NJ.E. Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji, napomenuo je da u Japanu, centralne i lokalne vlade, privatne kompanije i finansijske institucije rade zajedno kako bi osigurali nesmetanu tranziciju ka dekarbonizovanom društvu. Konkretno, Vlada Japana npr. organizuje obuke radnika za nove poslove, omogućava kompanijama da promene ili diversifikuju svoje polje poslovanja, radi na privlačenju zelenih startap kompanija i pomaže radnicima da pronađu novi posao, istakao je ambasador Kacumata, dodajući „Iako postoji mnogo izazova u tranziciji, ona takođe može biti odlična prilika za promovisanje industrijskih inovacija i jačanje veze između privrede i životne sredine“.

„Pravedna zelena tranzicija je proces koji radi za ljude. Ukoliko ovaj proces sprovedemo na pravi način, obezbedićemo energetsku sigurnost, kao i zdraviju i zeleniju budućnost ne samo za nas, nego i za generacije koje dolaze. Zato ćemo raditi zajedno sa svim radnicima, sindikatima i pojedincima kojih se ovaj proces tiče“, poručila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je ministarstvo rudarstva i energetike počelo da razvija dva važna dokumenta koji će omogućiti sprovođenje zelene tranzicije na pravedan način – Strategiju razvoja energetike i Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu, do 2050. godine.

„Princip pravednosti treba da bude sastavni deo procesa napuštanja fosilnih goriva. Uz podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Vladom Srbije, UNDP želi da pronađe način da se obezbedi adekvatna podrška za regione, sektore i lokalne zajednice u Srbiji koji zavise od intenzivnog korišćenja uglja, kako tokom zelene tranzicije niko ne bi bio izostavljen“ poručio je Anas Karman, vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Na događaju su učestvovali predstavnici/ce ministarstava nadležnih za energetiku, zaštitu životne sredine, rad i obrazovanje, kao i predstavnici/ce poslodavaca, reprezentativnih sindikata radnika i radnica, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Oni su kroz panel diskusije razmatrali kako da se zelena tranzicija sprovode u praksi uz uvažavanje interesa svih građana i građanki, kako da se obrazovni sistem i tržište rada prilagode da bi se rizik od gubitka radnih mesta sveo na minimum i izbegle društvene nejednakosti, rast siromaštva i migracije, kao i o dostupnim izvorima i potencijalnim modelima finansiranja ovakvog pristupa zelenoj tranziciji.

Ekspert za pravednu zelenu tranziciju, Gonzalo Kavaljero, predstavio je studiju „Prvi koraci ka pravednoj tranziciji u Srbiji”, koja je izrađena uz podršku UNDP-a. Glavni zaključak studije je da što kasnije započnu napori za pravednu tranziciju, ona će biti skuplja i imati manje šanse da uspe. Zbog toga autor studije preporučuje da Srbija što je pre moguće započne sprovođenje Mape puta za pravednu tranziciju.

Do kraja godine biće održana još dva dijaloga o pravednoj zelenoj tranziciji sa fokusom na lokalne zajednice u Srbiji, kao i konsultacije sa predstavnicima korporativnog sektora.

„Dijalozi o pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji“ organizovani su u okviru projekta „Pravedna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji“, koji UNDP realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike, uz finansijsku podršku Vlade Japana.

Foto: undp.org

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin