Prema NASA podacima leto 2023. bilo je najtoplije ikad zabeleženo

Prema naučnicima sa NASA Godard instituta za svemirske studije u Njujorku leto 2023. godine bilo je najtoplije na Zemlji od kada su 1880. godine počele globalne opservacije temperature.
NASA

Temperature u junu, julu i avgustu 2023. godine zajedno su za 0,23 stepena Celzijusa bile toplije od bilo kog drugog leta, a prosek za ovaj period bio je za 1,2 stepeni viši od prosečne temperature leta između 1951. i 1980., prema istorijskim podacima koje ima NASA. Samo avgust je 1,2 stepeni topliji od proseka.

Ovaj novi rekord dolazi kada je izuzetna vrućina zahvatila veći deo sveta, pogoršavajući smrtonosne požare u Kanadi i na Havajima, i zapanjujuće toplotne talase u Južnoj Americi, Japanu, Evropi i SAD, dok je verovatno doprineo i velikim padavinama u Italiji, Grčkoj i Centralnoj Evropi.

„Rekordne temperature u leto 2023. nisu samo skup brojeva – one rezultiraju strašnim posledicama u stvarnom svetu. Od izuzetno visokih temperatura širom Zemlje, do šumskih požara i ekstremnih poplava u Evropi i Aziji. Ekstremno vreme ugrožava živote i sredstva za život širom sveta“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson.

Na našem profilu na Instagramu postavili smo anketu sa pitanjem “Da li misliš da je ovo leto bilo najtoplije”. Od preko 4.000 odgovora skoro 35% je odgovorilo potvrdno, dok preko 65% smatra da ovo nije bilo najtoplije leto.

Pročitajte više o rekordnim temperaturama ovog leta na sajtu NASA-e.

Foto: NASA

PODELITE
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin